(FOTO) BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: Liturgijom i litijom obeležena gradska slava
Foto: Tanjug Rade Prelić

Na čelu Jerusalimski krst

(FOTO) BEOGRAD SLAVI SPASOVDAN: Liturgijom i litijom obeležena gradska slava

Beograd -

BEOGRAD - Slava grada Beograda - Vaznesenje gospodnje, poznatije kao Spasovdan, obeleženo je danas liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom.

1 / 5 Foto: Tanjug Rade Prelić

Liturgiji koju je služio patrijarh srpski Irinej prisustvovao je i domaćin slave pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, koji je zatim sa patrijarhom predvodio i litiju centralnim gradskim ulicama.

Spasovdanska litija povodom Spasovdana, slave grada Beograda, krenula je u 11.30 iz Vaznesenjske crkve ulicama Beograda.

Spasovdanska litija na čijem čelu je Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda iz 1938. godine, krenula je iz Ulice admirala Geprata, do Kneza Miloša, Kralja Milana, Knez Mihailovom, Pariskom ulicom, Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije do Vaznesenjske crkve i Admirala Geprata.

Prvo stajanje, kako je najavljeno, biće kod Terazijske česme, drugo kod Saborne crkve, dok je treće i poslednje stajanje u dvorištu Vaznesenjske crkve.Litiji je prethodila liturgija u Vaznesenjskoj crkvi koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Liturgiji su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević, koji je ovogodišnji domaćin slave i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama grad Beograd danas je obeležio svoju slavu - Vaznesenje gospodnje, poznatiju kao Spasovdan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track