JASTUK REVOLUCIJA: Protest stanara  Cetinjske, Zetske, Skadarske zbog buke kafića i klubova
Foto: Facebook Printscreen

Dosta im je

JASTUK REVOLUCIJA: Protest stanara Cetinjske, Zetske, Skadarske zbog buke kafića i klubova

Beograd -

BEOGRAD - Stanari ulica Cetinjske, Zetske, Skadarske i udruženje Beograđani protiv noćne buke održali su danas protest protiv buke kafića u njihovom okruženju i najavili novi protest za mesec dana, ukoliko se njihovi problemi ne reše.

Udruženje Beograđani protiv noćne buke saopštilo je da su stajanjem u tišini, sa jastucima u rukama, građani Cetinjske i okolnih ulica u Beogradu danas obeležili mesec dana otkako je gradski menadžer Goran Vesić javno obećao da će rešiti problem buke kao posledice neregularnog rada noćnih klubova u ovom delu grada.U saopštenju se ističe da Vesić nije ispunio obećanje i od sastanka s njim se ništa nije promenilo, osim nagore.Građani su na prostest poneli jastuke kao simbol oduzetog prava na noćni odmor.

"Podsećamo danas i opštinsku i gradsku upravu da im postojeći zakoni i propisi pružaju brojne mogućnosti da ovaj problem brzo reše u interesu građana. Ako pod hitno ne počnu da sprovode svoje nadležnosti, mi ćemo smatrati da smo iscrpli sve institucionalne mogućnosti, na kojima smo uporno i strpljivo, bez ikakvog rezultata, istrajavali godinama.Obratićemo se za zaštitu svojih ljudskih i građanskih prava i domaćim i evropskim institucijama", rekla je Mirjana Vučković u ime skuština stanara Cetinjske i okolnih ulica.

Foto: Facebook printscreen
Foto: Facebook printscreen

Osim stanara ove tri ulice, protestu su se pridružili i građani iz drugih delova grada sa istim problemom okupljeni oko udruženja Beograđani protiv noćne buke."Problem noćne buke u Beogradu jedan je od gorućih komunalnih problema grada i pogađa desetine hiljada ljudi. Deponije buke postoje na svim opštinama. Bukom su uzurpirani veliki gradski parkovi, priobalje, gusto naseljene stambene četvrti - bilo da je reč o krugu dvojke, Novom Beogradu, Savskom vencu ili Rakovici. Beograd ne treba da bira između dobrog noćnog života i dobrog opšteg kvaliteta života, jer uz doslednu primenu postojećih propisa možemo da imamo i jedno i drugo. To je ono što tražimo, i to odmah", rekloa je Ana Davičo u ime Udruženja.

Osim pojačanih kontrola rada klubova u Cetinjskoj, Vesić je na sastanku sa predstavnicima građana, 13. maja obećao i da će gradska uprava trajno rešiti problem sa noćnim klubovima u celom gradu do septembra 2016., podsweća se u saopštenju.U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, građani su od gradskog menadžera tražili da svakog 13. u mesecu do septembra izveštava javnost o konkretnim koracima, odgovornim osobama i rokovima za svaku fazu rada na putu do septembarskog rešenja.udruženje ističe da su dobili samo jedan šturi izveštaj komunalne policije za period od 10 dana iz kojeg se vidi da su u kontrolama, i to pojačanim, samo dva dana proveli prateći rad klubova, iako su građani prijavljivali uznemiravanje bukom svake noći po nekoliko puta. 20:30.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja