Srpsko vazduhoplovstvo u minijaturi
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Izložba

Srpsko vazduhoplovstvo u minijaturi

Beograd -
Izložbu u Muzeju vazduhoplovstva čini više od 200 modela i maketa letelica, koje su obojene i označene tako da predstavljaju avione iz istorije vazduhoplovstva

BEOGRAD - U Muzeju vazduhoplovstva, u okviru obeležavanja veka vojnog vazduhoplovstva otvorena je izložba "Vek vojnog srpskog vazduhoplovstva u minijaturi" koja obuhvata oko 200 modela i maketa letelica iz raznih perioda srpske avijacije, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Izložba, koja je otvorena u ponedeljak uveče obuhvata makete letelica iz različitih perioda, od stvaranja srpske avijatike do vazduhoplovstva Vojske Srbije, i fotografije koje predstavljaju presek srpskog vojnog vazduhoplovstva.

"Izložba se sastoji od više od 200 modela i maketa letelica, koje su obojene i označene tako da predstavljaju avione iz istorije vazduhoplovstva", rekao je predstavnik Beogradskog maketaškog kluba, Igor Černiševski.

Otvaranju izložbe prisustvovao je komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Ranko Živak, kao i mnogobrojni gosti. U okviru obležavanja veka srpskog vojnog vazduhoplovostva polovinom juna biće organizovan naučni simpozijum a u planu su i izdavanje zbornika i monografija na tu temu.

Centralno obeležavanje veka vojnog vazduhoplovstva u Srbiji biće obeleženo velikim međunarodnim aero mitingom 2. septembra na aerodromu Batajnica, objavljeno je na sajtu Vojske Srbije. Međunarodni aeromiting će obuhvatiti i izložbu naoružanja i vojne opreme kao i statitički program a pozvani su predstavnici 23 države.

Pozvani su predstavnici Angole, Austrije, BiH, Bugarske, Velike Britanije, Grčke, Danske, Italije, Kine, Mađarske, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Turske, Francuske, Crne Gore, Češke, Švajcarske, Švedske i Španije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track