BIĆE   IH DOK IMA MUŠTERIJA: Nelegalni prodavci udžbenika ne odustaju ni nakon zaplena
Foto: Stefan Jokić

Uzalud racije

BIĆE IH DOK IMA MUŠTERIJA: Nelegalni prodavci udžbenika ne odustaju ni nakon zaplena

Beograd -

BEOGRAD - Ni posle zaplene više od 1.200 knjiga nelegalni prodavci polovnih udžbenika nisu odustali, samo su postali obazriviji. Gepeke automobila otvaraju tek kada naiđe mušterija i tako će, kažu, biti sve dok ne prođe udžbenička groznica. Od nje dobar deo prodavaca u Kosovskoj živi više od 30 godina.

"Kad su počeli da se pojavljuju ljudi iz srednjeg i višeg sloja, koji su shvatili da polovni udžbenici odgovaraju novim i da će da uštede 30 do 40 posto, ne možete da ih sprečite, oni će nas naći po haustorima, mi ćemo njih naći po restoranima", kaže nam jedan od prodavaca udžbenika u Kosovskoj ulici u Beogradu.

Legalni prodavci roditelje školaraca čekaju na tri lokacije u gradu - na Trgu Nikole Pašića, kod Poslovnog centra Ušće i u Požeškoj ulici. Uredno plaćaju svoje mesto i izdaju fiskalne račune, ali kolege iz Kosovske ne smatraju nelojalnom konkurencijom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"I oni plate neki danak, u principu isto je to, dođe i njima na isto, plate te kazne i to je to", kaže jedan od legalnih prodavaca s Trga Nikole Pašića.

I jedne i druge mnogo više muči slaba kupovna moć i školski plan i program.

"Menjaju se izdavači, otkupljujemo knjige koje ne možemo da prodamo, tako da ne znam koliko je to povoljno i za nas i za roditelje", kažu prodavci.

Roditelji osnovaca i srednjoškolaca ne gledaju previše na to ko gde prodaje, već šta nudi i po kojoj ceni.

“Bolje je i ovo nego dati za nove, njima trojici treba 100 hiljada za knjige, a odakle”, kaže.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Drugi roditelj ističe: "Sve što je nelegalno verovatno nije u redu, ali nekad vam dobro dođe, što zbog finansija, što zbog raznoraznih redova".

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove prema uličnoj prodaji nisu tako blagonakloni. Racije poput prošlonedeljne nisu, kažu za N1, ništa novo, inspektori i komunalni policajci stalno su na terenu - oduzimaju udžbenike i pišu prekršajne prijave.

Rado bi, objašnjavaju u Komunalnoj inspekciji opštine Stari grad, i sami tako nešto radili, ali ruke su im vezane. Nemaju ovlašćenje da plene robu niti da kažnjavaju one koji je prodaju iz uredno parkiranih automobila. Zato su pre tri godine počeli svoju bitku protiv nelegalne prodaje

Foto: Beta
Foto: Beta

"Organizovan je sajam polovnih udžbenika na Trgu Nikole Pašića, dakle, to je sajamska prodaja polovnih knjiga kako bi nelegalni prodavci mogli da legalno prodaju udžbenike. Oni svi moraju da budu registrovani u APR-u, i tamo su privredni subjekti i udruženja", navodi Dejan Stojanović, šef komunalne inspekcije opštine Stari grad.Otkako je tih bazara legalnih prodavaca je svake godine sve više, ali onih nelegalnih u Kosovskoj nije mnogo manje. Svako izgleda ima svoju računicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja