ISTORIJSKA FORMULA 1: Obeležena 77. godišnjica najpoznatije trke u Beogradu
Foto: Beoinfo

Pola Beograda prisustvovalo je legendarnoj trci

ISTORIJSKA FORMULA 1: Obeležena 77. godišnjica najpoznatije trke u Beogradu

Beograd -

Gradski menadžer Goran Vesić otvorio je danas revijalnu trku oko Kalemgdana, kojom je obeleženo 77 godina od istorijske trke Formule 1, održane 1939. godine u Beogradu.

Ta trka je održana 3. septembra i poznata je po tome da je ona jedina te vrste koja je održana za vreme Drugog svetskog rata, rekao je Vesić.

Malo Beograđana zna za tu trku, rekao je on i dodao da je Beograd u to vreme imao oko 250.000 stanovnika, a da je na trci bilo oko 100.000 ljudi.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Ove godine se podsećamo tog memorijala iz 1939. godine", rekao je on i najavio da će od sledeće godine trka biti takmičarska i da će njenu organizaciju preuzeti Auto-moto savez.

"Od sledeće godine ćemo imati takmičarsku trku u više selekcija i verujem da ćemo na pravi način, pre svega, dati svoj doprinos razvoju automobilizma i ono što je još važnije, poboljšati turističku ponudu Beograda, jer ovo je nešto na šta će dolaziti i ljudi sa strane", istakao je gradski menadžer.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

On je naglasio da ovogodišnja trka nije organizovana novcem iz gradskog budžeta, već uz pomoć Auto-moto saveza i sponzora.

Kako je dodao, podržao je organizaciju trke jer je i on lično ljubitelj Formule 1.

Interesovanje posetilaca za trku bilo je veliko, a o tome govori činjenica da se na Kalemegdanu danas okupilo više stotina građana.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

U trci su učestvovale četiri klase vozila: stare formule, motori, oldtajmeri i nacionalna klasa "fića".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track