BG SAOBRAĆAJCI DEŽURALI DO ZORE: Za noć otkrili 110 pijanih vozača, 8 završilo na trežnjenju
Foto: Dado Đilas/Ilustracija

Kontrolisana i brzina

BG SAOBRAĆAJCI DEŽURALI DO ZORE: Za noć otkrili 110 pijanih vozača, 8 završilo na trežnjenju

Beograd -

BEOGRAD - Beogradska saobraćajna policija je, u noći između subote i nedelje, otkrila 110 pijanih vozača, od kojih je osam zadržano na trežnjenju, jer su imali više od 1,21 promil alkohola u krvi.

Za vreme trajanja akcije, od 22 do 6 sati, dogodilo se pet saobraćajnih nezgoda, u kojima nije bilo poginulih, ni povređenih osoba.

Paralalno sa akcijom otkrivanja alkoholisanih vozača i merenja prekoračenja brzine, u kojoj su saobraćajne patrole bile raspoređene na svim frekventnim mestima u gradu i na prilazima Beogradu, sprovodila se, zajedno sa Interpolom u kriminalističkom policijom, i akcija otkrivanja vozila ukradenih u inostranstvu.

U toj akciji učestvovali su i stručnjaci Nacionalnog kriminalističko tehničkog centra, koji su u kontroli luksuznih vozila, sa domaćim i stranim registracijama, tražili brojeve šasija na skrivenim mestima, koje proizvođač tu ukucava kako bi se zaštitio od krađe.

Poklopac rezervoara, slabo dostupni delovi gepeka, ili uglovi ispod patosnica suvozača, neka su od mesta koje su oni brzo i efikasno kontrolisali, proveravajući da li je, eventualno, broj šasije ispod haube prekucan.Aklohol i prekoračenje brzine su, prema rečima policijskog savetnika Vasilija Đuričića, glavnog inspektora za kontrolu i regulisanje u beogradskoj saobraćajnoj policiji, najčešći prekršaji, pogotovo noću, a da je to tako uverila se i ekipa FoNeta koja je sa njim obilazile kontrolne punktove po gradu.

Na početku Bulevara Kneza Aleksandra jedan tim saobraćajaca kontolisao je brzinu kretanja vozila koja dolaze iz prevca Dedinja, a drugi je alkotestirao one koji dolaze iz centra.

Odmah, na početku akcije, niz taj bulevar, gde je ograničenje 50 kilometara na sat, dojurio je, brzinom od 103 kilometra, "Mercedes", za čijim volanom je bio mladi vozač, sa takozvanom probnom dozvolom.Patrola, koju su činila dva policajca, za prvih 1,5 sat je na tom mestu napisala 18 prekršajnih prijava za prekoračenje brzine.Na Trgu Nikole Pašića, za prvih 90 minuta akcije uhvaćena su četiri vozača pod dejstvom alkohola, a u celom Beogradu, u tom početnom periodu, otkrivena su 33.

Najviše posla saobraćajci tokom vikenda noću imaju na Ušću i novobeogradskoj strani Save, zbog velikog broja ugostiteljskih objekata.

Zahvaljujući stalnim policijskim kontrolama vozača, kod većine je, prema rečima Đuričića, došlo do podizanja svesti i u ovom periodu manje je otkrivenih u alkoholisanom stanju nego ranije.

Da se kod vozača menja svest, pokazao je i ogroman broj taksi vozila, koja su stacionirana na tom prostoru, i neprestano dovoze i odvoze one koji dolaze u provod.

Saobraćajci su se, po Đuričićevom nalogu, oko 1,30, kada je počeo masovniji dolazak na splavove, stacionirali ispod mosta u Brankovoj i na drugoj strani, kod Parka prijateljstva, pa su počeli takozvanu pasivnu kontrolu pomoću uređaja za detekciju alkohola.

Pasivna kontrola podrazumeva da vozač ne mora da direktno duva u uređaj, nego je dovoljno dve sekunde kratko da dune ispred, i onda se dobije signal da li ima alkohola ili ne.Ukoliko ima, pristupa se klasičnom merenju nivoa alkohola u krvi.

Na Ušću je u kontroli, kojoj je oko jednog sata prisustvovala ekipa FoNeta bio mali broj otkrivenih pod dejstvom alkohola, a Đuričić je to objasnio posledicom prevencije, jer oni koji dolaze već znaju da su tamo policijske kontrole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track