(FOTO) ZA LJUBITELJE MEDA: Na Tašu otvoren Sajam pčelarstva
Foto: Beoinfo

Pod pokroviteljstvom Grada Beograda

(FOTO) ZA LJUBITELJE MEDA: Na Tašu otvoren Sajam pčelarstva

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović otvorio je danas u parku na Tašmajdanu 42. Međunarodni sajam pčelarstva "Tašmajdan 2016", navodeći da je to jedna od najboljih gradskih manifestacija.

Pored 200 pčelara koji učestvuju na ovogodišnjem sajmu, otvaranju su prisustvovali i direktorka Uprave za poljoprivredu u okviru Sekretarijata za privredu Snežana Vračar, predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, kao i njegov zamenik Dragan Paunović.

Mladenović je, otvarajući Sajam pčelarstva koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Beograda, rekao da je Društvo pčelara jedno od najstarijih beogradskih udruženja koje daje dobar primer svim drugim gradovima u Srbiji kako treba organizovati ovakve sajmove.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Ovo nije samo izložba pčelinjih proizvoda, već sajam na kome postoji saradnja i razmena iskustava koja je neophodna da se proizvodnja unapredi", rekao je Mladenović, a prenosi u saopštenju Skupština grada.Kako je naveo, prošle godine u Srbiji je proizvedeno rekordnih 12.000 tona meda, a samo u prvih šest meseci ove godine izvezeno je više od 900 tona, što dovoljno govori o potencijalu koji je prepoznao i Grad Beograd.

"Zajednički smo radili na dodatnom obrazovanju i povećanju broja košnica, kako bismo sadašnji broj od 700.000 košnica što pre povećali na milion. U nama ćete kroz podršku gradske Uprave za poljoprivredu uvek imati pouzdanog partnera i podršku, kao i kod ministra poljoprivrede, koji upravo dolazi iz lokalne samouprave i ima razumevanje za probleme sa kojima se suočavate", kaže Mladenović.Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić izrazio je zadovoljstvo što se Sajam pčelarstva tradicionalno održava na teritoriji ove opštine i naglasio da su vrata Opštine Palilula otvorena za sve pčelare.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Uvek možete doći i zatražiti našu pomoć, i u vidu finansijskih sredstava i u logistici i mi ćemo vam izaći u susret, jer je i naš interes da manifestacija bude iz godine u godinu sve bolja. To se odnosi i na period između dva sajma, jer želimo i možemo da pomognemo u promociji manifestacije koja to zaista zaslužuje", rekao je Jovičić.On je poželeo pčelarima uspeh i na finansijskom planu kako bi se ova privredna delatnost u Beogradu i Srbiji podigla na najviši nivo.

Direktor 42. Međunarodnog sajma pčelarstva Slobodan Čumić podsetio je da se sajam održava od 28. septembra do 2. oktobra i da u njemu učestvuje više od 200 pčelara iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Makedonije i drugih zemalja.Kako je naveo, tokom trajanja sajma biće organizovana predavanja u oblasti pčelarstva, jer je zainteresovanost za prozvodnju meda i pčelinjih proizvoda povećana.Čumić je posebno istakao zalaganje i pomoć gradske Uprave za poljoprivredu i njene direktorke Snežane Vračar, koji su kaže, mnogo učinili da pčelarstvo kao privredna delatnost u Beogradu zauzme visoko mesto.

Prema rečima Čumića, očekuje se da ovogodišnja poseta premaši broj od 150.000 posetilaca.Početku manifestacije prethodila je služba sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a Sajam pčelarstva ulepšali su i učenici Baletske škole "Lujo Davičo", koji su izveli splet narodnih igara Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track