Adi Ciganliji plava zastava za plažu!

Prestižno priznanje

Adi Ciganliji plava zastava za plažu!

Beograd -
Kriterijumi za dodelu odnose se na kvalitet vode, upravljanje zaštitom životne sredine, bezbednost, prateće usluge

BEOGRAD - Beogradska Ada Ciganlija dobila je prestižno međunarodno priznanje "Plava zastava" za kvalitet plaže Savskog jezera, saopšteno je danas iz tog javnog preduzeća.

Time je i Srbija dobila svoju prvu "Plavu zastavu", koja se svake godine dodeljuje plažama i marinama širom sveta koje ispune stroge međunarodne kriterijume u pogledu kvaliteta vode, zaštite životne sredine, bezbednosti, pratećih usluga...

Odluku o dodeli priznanja "Adi Ciganliji" doneo je Međunarodni žiri "Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine" na redovnom godišnjem zasedanju u Kopenhagenu.

Informacija o dodeli priznanja "Adi Ciganliji" objavljena je pre nekoliko dana na sajtu "Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine" (Foundation for Environmental Education - FEE), koja svake godine dodeljuje nagrade plažama i marinama širom sveta.

"Plava zastava" za plaže i marine je međunarodni ekološki program zaštite životne sredine mora, reka, jezera i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje vodama i obalnim pojasom.

Predstavnica organizacije "Ambasadori životne sredine" koja je nacionalni operater za program "Plava zastava" Sandra Radunović objašnjava da se za to obeležje mogu prijaviti plaže i marine koje ispunjavaju stroge kriterijume i poštovanje međunarodnih standarda.

Ona kaže da se ti kriterijumi odnose na kvalitet vode koji mora da bude u skladu sa direktivama Evropske unije, upravljanje zaštitom životne sredine, bezbednost, prateće usluge...

Direktor Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" Zoran Gajić kaže da to prestižno priznanje predstavlja potvrdu da su se naši napori isplatili i da Srbija i Beograd imaju plažu po svetskim merilima. Intelektualni vlasnik "Plave zastave" i međunarodni rukovodilac ovog programa je "Fondacija za edukaciju u oblasti životne sredine" čije je sedište u Kopenhagenu, a koju je osnovao Evropski savet 1981. godine.

Dosad je u svetu ustanovljeno više od 3.000 "Plavih zastava" od toga oko 2.500 na plažama a njih 600 u marinama.

U program je trenutno uključeno više od 30 evropskih, kao i značajan broj vanevropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track