Najnovije vesti

PROTESTNI KONCERT NA TRGU REPUBLIKE: Antifašizam se mora potvrđivati delima
Foto: Sanja Ćurčić

U ogranizaciji Ne da(vi)mo Beograd

PROTESTNI KONCERT NA TRGU REPUBLIKE: Antifašizam se mora potvrđivati delima

Beograd

BEOGRAD - Pisac Marko Vidojković rekao je danas, pred početak protestnog koncerta koji je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" na Trgu Republike, da odobrenje vlasti da koncert bude održan tumači kao izraz dobre volje vlasti, ali je dodao da to i dalje ne znači da postoji ozbiljan dijalog sa gradjanima.

"Očekujem da će sutra vlast da nadje i uhapsi onoga ko je rušio u Hercegovačkoj, da će prekosutra da odustanu od 'Beograda na vodi', da će posle toga da uvedu besplatan javni prevoz, a da će zatim, pa ne znam, da uhapse sami sebe", rekao je Vidojković.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

On je dodao da je održavanje koncerta, za koje se nekoliko dana nije znalo da li je moguće, "mali korak u protestu 'Ne da(vi)mo Beograd'".

Prvi su večeras nastupili "Kazna za uši", a svirali su i "Prti bee gee", "Jarboli", "Liga Vega", "Fiš in oil" i drugi.

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Marko Aksentijević rekao je večeras u Beogradu da se antifašizam mora iznova potvrdjivati delima i da se vrednosti antifašističke borbe gradjani ne smeju sećati samo na obeležavanju godišnjica.

"Moramo stati uz svakoga ko je ugnjetavan jer je drugačiji. Moramo stati jedni uz druge, jer će samo tako naš grad biti grad slobode, jednakosti i solidarnosti. Mi nemamo drugi grad i druge ljude koji će se za njega boriti", rekao je Aksentijević na protestnom koncertu Inicijative na Trgu Republike u Beogradu.

On je dodao i da antifašizam nije fraza koja se ponavlja na svečanim akademijama i skupovima na obeležavanju godišnjice oslobodjenja, već borba da niko ne bude ponižavan i da su oni koji su se borili za oslobodjenje Beograda od nemačkog okupatora borili i za "zdravstvo koje će primiti svakoga ko je bolestan i za bolje obrazovanje"

"Onaj ko negira te vrednosti, negira i antifašističku borbu. Onaj ko privatizuje obale i grad, ko državnim parama gradi luksuzne apartmane za bogate, a narod pretvara u siromašnu poslugu, ko raslojava društvo na one koji imaju sve o državnom trošku i na koje nemaju ništa zaslugom vlasti, onaj ko uništava i čini nedostupnim javno zdravstvo i obrazovanje i pretvara sistem socijalne brige u sistem ponižavanja pred šalterima ne može govoriti u ime antifašističke borbe", rekao je Aksentijević.

Posle njegovog govora ljudi okupljeni na Trgu Republike otpevali su pesmu "Ai Karmela" (Ai Carmela), a zapaljeno je i nekoliko baklji.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...