MALI: Kreditni rejting B1 predstavlja osnovu za nove investicije i dalji razvoj Beograda
Foto: Dragana Udovičić

Uručen sertifikat

MALI: Kreditni rejting B1 predstavlja osnovu za nove investicije i dalji razvoj Beograda

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da je kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledom, koji je dobio Beograd predstavlja osnovu za dalji razvoji i investicije glavnog grada Srbije.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je Beogradu uručen sertifikat o kreditnom rejtingu, rekao da je Beograd bio jedini grad ove veličine u Evropi koji nije imao kreditni rejting, a koji je, kako je naglasio "pokazatelj krvne slike jednog grada".

"Na osnovu kreditnog rejtinga kojeg smo dobili, sada stvaramo bazu i osnovu za dalje investicije i ono što planiramo da uradim", naglasio je Mali dodajući da je Beograd dobio kreditni rejting koji ima i Srbija i da nije bilo moguće da on bude veći.

On je naveo i da je rejting potvrda da je Beograd na pravom putu konsolidacije javnih finasija i svih onih investicija za koje se borio predhodne tri godine, ali i da je Vlada Srbije uradila pravu stvar kada su reforme u pitanju.

"Sada imamo mogućnost da razgovaramo sa velikim brojem investitora, jer prvo pitanje koje oni uvek postavljaju je - koji je vaš kreditni rejting. Sada imamo odgovor na to i to nam je osnova za dalji rast i razvoj", kazao je gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, pred Beogradom su veliki izazovi u pogledu investicija koje se žele u pogledu putne infrastrukture, novih mostova, tunela, izgradnje novih kilometara kanalizacije, novih projekata o javno privatnom partnerstvu, ali i fabrika za prečišćavanje vode, otpada i izgradnje podzemnih garaža, koje sada mnogo brže, povoljnije i bolje mogu da se završe.Ovim kreditnim rejtingom, kako je naglasio Mali, otvaraju se i mogućnosti i za investiranje u projekat beogradskog metroa.

"Beograd je lokomotiva razvoja Srbije i učestvuje 40 odsto u bruto društvenom proizvodu Srbije.To znači da Srbija ne može bez Beograda i obrnuto", rekao je Mali.

On je najavio da će grad učiniti sve da u budućnosti popravi kreditni rejting koji je dobio, ali da će to zahtevati žajednički rad svih.

Mali je precizirao i da je na dobijanje kreditnog rejtinga B1 sa pozitivnim izgledom koji je glavnom gradu dodelila rejting agencija MUDIS, imalo i to što je prepoznato da se stvari popravljaju, jer je Beograd vratio 430 miliona dugova stare vlasti bez dodatnog zaduživanja, što je smanjio deficit za pet puta, sa preko 20 na manje od pet odsto, ali i što je povećana o efikasnost komunalnih javnih preduzeća..

"Ovo je priznanje svim našim naporima koje građani možda nisu videli, a koji su bili u cilju povećanja investicija, smanjenja javnog duga , ali i vraćanja kredita bez zaduživanja dodatnog", naglasio je on.

Pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji MUDIS Djorđi Josifov rekao je da očekuje da bi u narednih šest do 12 meseci kreditni rejting Beograda mogao biti povećan, ali da to zavisi od kreditnog rejtinga koji ima zemlja, naglašavajući da grad ne može imati veći rejting nego što ima država.

Povećanje rejtinga, kako je dodao zavisiće da li će Beograd zadržati i trend smanjenja javnog duga, zadovoljavajući nivo pozitivnih finasijskih rezultata, ali i trend koji je uveden u odnosu na restrukturiranje javnih preduzeća.

Josifov je naveo i da Beograd trenutno ima kreditni rejting koji je viši od nekih gradova u Ukrajini i Grčkoj, da je isti kao što ga imaju neki gradovi u Turskoj i Bugarskoj, ali da je taj rejting manji nego što imaju Budimpešta, neki gradovi u Rumuniji, kao i Zagreb.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track