(FOTO) CELO MIRIJEVO NA NOGAMA DO SREĆNOG KRAJA: Evo kako je ŠTENE spaseno iz RUPE duboke 12 METARA!
Foto: Printscreen FB

Život, vera u uspeh i naporan rad odneli pobedu

(FOTO) CELO MIRIJEVO NA NOGAMA DO SREĆNOG KRAJA: Evo kako je ŠTENE spaseno iz RUPE duboke 12 METARA!

Beograd -

Celonoćna akcija spasavanja šteneta, zaglavljenog u rupi dubokoj čak 12 metara, na Mirijevu dobila je srećan kraj!

Hrabra ekipa "Animal rescue Serbia" nije odustajala od borbe da zaglavljeno kučence izvuče na slobodu. Na licu mesta zatekli su veoma opasnu situaciju.

"U pitanju je bila rupa zaostala od sondiranja terena u okolini, duboka čak 12 m, a nesrećno štene upalo je u nju i nalazilo se zaglavljeno naglavačke na dubini od oko 2.7 m. Glasno je cvilelo i prosto molilo za pomoć, a mi smo ga dozivali i ohrabrivali da izdrži, usput brzo analizirajući situaciju, jer nije bilo vremena za gubljenje. Pretila je opasnost da se rupa dodatno uruši i zatrpa štene, ili da ono prosto ne izdrži do narednog dana i pribavljanja adekvatnije opreme. Rešili smo da radimo ono što smo mogli, sredstvima koje smo imali", pričaju neustrašivi spasioci.

Oni opisuju da su prvo bezuspešno pokušali da ga "upecaju" za zadnje noge, ali da se ono od straha samo povuklo. Svaki dalji pokušaj nosio je sa sobom rizik da nesrećna životinja upadne u ambis.

"Videli smo da je jedini način kako bismo pomogli ovom štenetu, da kopamo paralelno drugo vertikalno okno pored njega, što je obzirom na konfiguraciju terena, vrstu zemljane podloge i količunu zemlje koju treba iskopati ogroman poduhvat za naše malobrojno članstvo, sastavljeno većinom od devojaka. Stoga je naš marketing tim odmah uputio apel preko duštvenih mreža stanovnicima Beograda da nam se pridruže i pomognu. Da donesu svoje ašove i lopate i da svi zajedno prionemo na posao, po veoma hladnom i vetrovitom vremenu", podelili su oni detalje akcije sa pratiocima na Fejsbuku, dodajući da su im u pomoć ubrzo priskočili i građani Mirijeva.

"Već se osećao ozbiljan umor na polovini dubine i počela je, sumnja da nas napada, da li ćemo uspeti pre no štenac i potpuno utihne, kada se pojavila četvorka žilavih momaka, koji su se bez razmišljanja odzvali na poziv za pomoć. Sad smo se već ozbiljno zabrinuli, jer se baš na tom nivou nalazio kameniti sloj koji nam je dodatno otežavao, a štenac je gotovo potpuno utihnuo. Znali smo da je živ, ali da više nema vremena za gubljenje i počeli smo u smenama mahnito da kopamo ka njemu. Veljko je bio taj koji ga je prvi napipao i onda je počela bitka da ga isčupamo što pre. Štenac se više nije čuo. Potpuno je utihnuo. Nije nam bilo žao što smo se toliko umorili, što smo se smrzli, što smo gladni i žedni. Veljko i ostali su sve vreme kopali kao da im je neko rođeni zatrpan i sad na kraju da ne uspe. Svi smo bili napeti i u trenutku kada je Veljko uspeo da ga oslobodi iz podzemne grobnice nije ni čudo što nam se svima oteo uzvik radosti i oduševljenja, kao deca kada se raduju", pričaju oni.

Tu, međutim, drami nije bio kraj. Usledio je trenutak šoka, jer je mališan beživotno visio u rukama spasioca i svi su se pitali u tih par sekundi da li je živ.

"Na svaki njegov najmanji signal i pokret među prisutnima se sve uskomešalo, a onda kada smo bili sigurni da u njemu ima još malo života, na brzinu smo se spakovali i sa tri automobila, odjurili kod našeg veterinara. Tu je krenula nova borba za njegov život. Toliko se pothladio, da ni nakon trećeg merenja temperature termometar nije reagovao, a to znači da je bila ispod 32C", uznemireno su podelili aktivisti spasilačke grupe.

Srećom, nakon utopljavanja, masaže i koktela injekcija, štene je počelo da daje znake života. Kada je pokušao da samostalno ustane, svi su bili mnogo sigurniji u konačnu pobedu.

Štene se sada nalazi na oporavku kod jedne divne devojke, a život, vera u uspeh i naporan rad odneli su još jednu pobedu.

"Ovaj dan zauvek će ostati u sećanju i dati nam dodatni motiv da istrajemo u našoj misiji. A sve vas, koji nas podržavate, pozivamo da nam se pridružite ili nam pomognete", zaključuju članovi ovog hrabrog tima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track