POSLE 70 GODINA: Tramvaji će opet prolaziti TERAZIJAMA, i to OVIM TRASAMA
Foto: Stefan Jokić

POSLE 70 GODINA: Tramvaji će opet prolaziti TERAZIJAMA, i to OVIM TRASAMA

Beograd -

Izmena projekta rekonstrukcije Trga Slavija predviđa i uvođenje šina u Ulicu kralja Milana i ponovno uspostavljanje tramvajskog saobraćaja prema Kalemegdanu.

To je danas izjavio gradski menadžer Goran Vesić. On je naveo da je ideja da od Slavije, preko Kralja Milana, Terazija, Trga republike i Vasine ulice do Kalemegdana (Donji grad) saobraća tramvaj na liniji 1.

- Osim toga produžila bi se i linija 6, pa bi od Tašmajdana nastavila dalje na Trg Nikole Pašića, Terazije, Trg republike, Vasinu, Kalemegdan i Pristanište. Tramvaji će se uklopiti u koncept pešačke zone, a Terazijama vratiti velelepni izgled kakav su izgubile pre skoro 70 godina, uklanjanjem šina i u uvođenjem trolejbusa - istakao je Vesić.

On je pojasnio da će rekonstrukcijom Slavije šine ostati u tom krugu, a nastavak izgradnje uslediće tek u drugoj fazi proširenja pešačke zone kada će Terazije, Kralja Milana i Trg Nikole Pašića biti rezervisani samo za šinski prevoz, taksi vozila i pešake.

Foto: Arhiva GSP
Foto: Arhiva GSP

- Pre toga u prvoj fazi, kroz Kralja Milana i Terazije biće uvedeni elektrobusi. Nabavkom četrdesetak vozila, oni će saobraćati na linijima 19, 21, 22 i 29 i takvo stanje potrajaće sve dok ih u centru ne odmene tramvaji. Takođe, da bi smo ponovo uveli tramvaje preko Terazija potrebno je napraviti i skretnice u Ulici Tadeuša Košćuška, da se izgradi tri kilometra dvokolosečne pruge i kupi 16 novih tramvaja, a elektrobusi na pomenutim linijama dobiju novu okretnicu na Slaviji, pored Narodne banke - precizirao je gradski menadžer.

On je zaključio da postoji mogućnost da tramvaji na novoj deonici voze bez kontaktne mreže, jer u nove "španske” tramvaje mogu da se ugrade kondenzatori, što im omogućava da idu bez napajanja. Tramvaj broj 1 bio je prva linija gradskog prevoza u Beogradu 1892. godine, kada je osam tramvaja sa konjskom zapregom povezivalo deonicu od Kalemegdana do Slavije. Na istoj trasi, 1947. godine uvode se trolejbusi, a tramvaji odlaze u prošlost.

(Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track