DRAMA U ŽARKOVU: Stomačni virus u vrtićima dobilo 156 mališana
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Epidemija

DRAMA U ŽARKOVU: Stomačni virus u vrtićima dobilo 156 mališana

Beograd -

BEOGRAD - Vrtić Plava ptica skoro je prazan. Umesto 195 mališana, roditelji su danas doveli samo njih sedamdesetoro. Bolesno je 40, a ostali su preventivno ostali kod kuće.

Prema rečima lekara u ambulanti "Žarkovo" juče i danas su pregledali 156 mališana sa istim simptomima - stomačne tegobe i povraćanje. Od tog broja sedamdeset dvoje su bili predškolci.

Olgica Subašić, glavna sestra, objašnjava da je poslata epidemiološka ekipa i da je predloženo da se kontaktiraju sva deca koja imaju promene, kako bi doneli uzorke stolice sutra i u ponedeljak do 9.00 časova.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Čekaonica pedijatrijskog odeljenja Doma zdravlja u Žarkovu je prazna. Juče slika sasvim drugačija.

"Sa simptomima povraćanja, proliva i drugih digestivnih smetnji došlo je oko 70 dece, jedan broj iz 'Plave ptice', ali i iz drugih vrtića i školska deca. Klinički nalazi i laboratorijske analize su pokazale da je moguće da je u pitanju virusna infekcija. Danas su u fokusu i drugi mogući razlozi većeg broja obolele dece", rekla je Vera Vujović, načelnica odeljenja pedijatrije DZ "Sima Milošević".

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dr Biljana Begović Vuksanović, epidemiolog, objašnjava da bakterijsko i virusno trovanje hranom može dati sličnu kliničku sliku.

"Izašli smo na teren, uzorkovali materijal u vidu uzoraka hrane, briseva radnih površina", rekla je Begović Vuksanovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja