GRAĐANI OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Grb Beograda ne sme se koristiti bez dozvole
Foto: Beoinfo

U slučaju nepoštovanja sledi kazna

GRAĐANI OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Grb Beograda ne sme se koristiti bez dozvole

Beograd -

BEOGRAD - Grb Beograda često možete videti na bilbordima, pamfletima, vozilima, i gotovo po pravilu na zvaničnim dokumentima gradskih vlasti. Ali, ako se usudite da sami iskoristite grb Beograda za neke svoje potrebe, preti vam kazna jer on ne sme da se koristi bez posebne dozvole (čak i nadoknade)!

- Za upotrebu grba treba dozvola ili mišljenje Službe za informisanje (i u slučaju službene upotrebe). Komercijalizacija grba, po pravilu, podrazumeva naknadu. Upotreba bez dozvole ili protivno odluci i uputstvu podleže kaznenim odredbama. Postupak vodi Komunalna inspekcija - navodi se na sajtu Gradske uprave.

A da biste dozvolu, uopšte mogli da dobijete, morate da ispoštujete i pravila korišćenja.

- Grb u boji se upotrebljava samo u datim bojama i obliku. Izbor je ličan i zavisi od grafičkog okruženja i potrebne veličine grba. Grb ne sme da se menja ni u jednom detalju, može samo da se srazmerno povećava ili smanjuje. Ništa ne sme da bude preko grba, može u pozadini. Nije ispravna jednobojna verzija grba dobijena fotokopiranjem grba u boji. Upotreba ne sme da bude nedolična - objašnjeno je na sajtu.

I kod položaja grba postoje precizna pravila.

- Grb Beograda ima prioritet u prikazivanju u odnosu na sve druge grbove i ambleme osim na grb više političke zajednice. Prioritetno mesto je sa desne strane od centra, odnosno na levoj strani kada se gleda u kompoziciju - navodi se na sajtu.Međutim, da biste izbegli peripetije oko dobijanja dozvole za grb, možete odabrati još jedan prepoznatljiv i upečatljiv simbol grada - zastavu. Međutim, i tu postoje pravila koja se moraju poštovati.

- Upotreba zastave Grada Beograda je stvar ponosa i nije potrebno odobrenje, ali nepravilna, neprimerena i nedolična upotreba koja vređa dostojanstvo Beograđana - podleže kaznenim odredbama. Preporučuje se zato prethodna konsultacija - navodi se na sajtu gradske uprave.

(Mateja Beljan/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track