Beogradska česmovača vrhunskog kvaliteta
Foto: Fonet

Voda u prestonici provereno ispravna po standardima EU i preporukama SZO

Beogradska česmovača vrhunskog kvaliteta

Beograd -

Tokom naredne godine biće sanirano oko 70 kilometara vodovodne mreže na Vračaru, Voždovcu, Zvezdari, u Starom gradu i Zemunu

Voda koju piju Beograđani je provereno dobrog kvaliteta! Zadovoljava sve uslove Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, koji je usaglašen s direktivama EU i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.Uz Budimpeštu i Beč, glavni grad Srbije je treća metropola iz Dunavskog sliva u kojoj se svakodnevno pije česmovača.Kapaciteti Fabrike vode u Makišu sa 3.200 litara u sekundi zadovoljavaju potrebe dva miliona stanovnika. S obzirom na to da do 2020. godine predstoji rekonstrukcija dva pogona fabrike Jezero i Makiš 1, nakon čega će kapacitet proizvodnje vode porasti na 5.000 litara u sekundi, Beogradu se smeši višedecenijska sigurnost u vodosnabdevanju. To će otvoriti i mogućnost da beogradski vodovod postane regionalni.Sanacija u 2017.Tokom naredne godine biće sanirano oko 70 kilometara vodovodne mreže na Vračaru, Voždovcu, Zvezdari, u Starom gradu, Zemunu... Ovaj posao „Beogradski vodovod“ će izvesti iz svojih sredstava. Potom predstoji i postavljanje delova kanalizacionog sistema za dovod otpadnih voda do planiranog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za sanaciju mreže spremljeno je milijardu i po dinara, dok za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda treba pronaći najbolju kreditnu liniju od oko 280 miliona evra.I Mladenovac u planuSledeće godine biće saniran i cevovod na deonici Makiš-Mladenovac u zoni Petlovo brdo - Obilaznica. Ovaj cevovod trenutno radi do Podavalske ulice u Resniku, ali je projektovan za snabdevanje vodom naselja od Beograda do Mladenovca, rekao je Dragan Đorđević, generalni direktor BVK za Politiku. Kako se u 2017. planira priključenje Kaluđerice i zone oko Bubanj potoka na ovaj cevovod, sanacija će obezbediti potpunu sigurnost u snabdevanju vodom na ovom delu sistema.

ProblemAZBEST SE IZBACUJEAzbest-cementni cevovodi čine oko 11 odsto celokupne vodovodne mreže. Najviše ih je u prigradskim naseljima Čukarice i na levoj obali Dunava. Te cevi ne utiču na kvalitet vode, jer ona nije u direktnom kontaktu s azbestom. I pored toga što u beogradskoj vodi za piće nikad nisu nađena azbestna vlakna, ova vrsta cevovoda se više od 30 godina ne ugrađuje, a cevi se sukcesivno menjaju.

Problem 2DUGOVANJAPotraživanja BVK od potrošača su velika. Privreda je u minusu više od 1,34 milijarde dinara, dok domaćinstva duguju oko 270 miliona.

POSLOVANJE U 2016.Izgrađeno i rekonstruisano više od 65 km mrežeINa poslove utrošeno 182 miliona dinaraIDužina cevovoda pijaće vode 3.599 kilometaraICena kubika za domaćinstva 56,63 dinaraICena litra česmovače pet para

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track