DAN OSLOBOĐENJA BG VAROŠI U PRVOM SRPSKOM USTANKU: Položen venac na spomenik Karađorđu
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Pre 210 godina

DAN OSLOBOĐENJA BG VAROŠI U PRVOM SRPSKOM USTANKU: Položen venac na spomenik Karađorđu

Beograd -

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić položio je danas venac na spomenik Karađorđu na Svetosavskom platou, povodom Dana oslobođenja beogradske varoši u Prvom srpskom ustanku.

"Na današnji dan pre 210 godina srpski ustanici predvođeni voždom Karađorđem oslobodili su beogradsku varoš od turske okupacije i zato je ovaj dan značajan sa istoriju Srbije. Nešto kasnije oslobođena je i Beogradska tvrđava, ali na danšnji dan Beograd je postao slobodan", rekao je Vesić novinarima.

Kako je naveo, oslobađanjem beogradske varoši od Turaka, Beograd polako počinje da postaje moderni grad 19. veka.

Javnost bi trebalo više da zna o danu kada je Beograd oslobođen od turske okupacije, naveo je Vesić i dodao da bi taj dan ubuduće trebalo obeležavati na svečaniji način jer je to "zaista značajan dan".

U borbi za oslobađanje Beograda izginuli su mnogi ustanici, među kojima i Vasa Čarapić, podsetio je Vesić i poručio da bi trebalo da se sećamo svih tih ljudi.

Venac je, osim gradskog menadžera, položio i predsednik beogradske podružnice Zadužbinskog društva Orašac "Prvi srpski ustanak" Jovan Filipović koji je rekao da to društvo sve ove godine čini sve što je u njegovoj moći da održi "damare" onoga što je Karđorđe sa svojim junacima počeo.

"Činimo to danas i činićemo to i ubuduće", istakao je Filipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja