ANDREJA MLADENOVIĆ: Beogradu potreban situacioni centar kao što ga ima Rim
Foto: Beoinfo

Aktivnost civilne zaštite

ANDREJA MLADENOVIĆ: Beogradu potreban situacioni centar kao što ga ima Rim

Beograd -

BEOGRAD - Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović obišao je Situacioni centar grada Rima, gde se upoznao sa načinom funkcionisanja sistema rane najave i aktivnostima civilne zaštite glavnog grada Italije.

Prilikom posete razmatrani su dalji koraci u saradnji Regionalne agencije za civilnu zaštitu Lacija i Grada Beograda, koji su sklopili trogodišnji okvirni sporazum o razmeni iskustava i najbolje prakse u vezi sa sistemima za monitoring i upozoravanje u metropolama (sistemi za rano upozoravanje) u junu 2016. godine. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i dogovorena je dalja realizacija projekta „Beograd, otporni grad: uspostavljanje sveobuhvatnog predloga projekta za modernizaciju i nadgradnju sistema za rano upozoravanje grada Beograda za hidrauličke i hidrogeološke rizike (pilot projekat Lazarevac)”.

Takođe je bilo reči i o ulozi volonetera i volonterskih udruženja u sistemu civilne zaštite u odnosu na iskustva koje imaju grad Rim i regija Lacio i uloga koju volonteri imaju u akcijama spasavanja i zbrinjavanja ugroženih u prirodnim nepogodama.

Prilikom obilaska monitoring centra Rima, zamenik gradonačelnika je izjavio da je upravo ovakav sistem praćenja i rane najave potreban Beogradu.

– Kolege iz Italije ponudile su nam svu pomoć u pripremi projekta za uspostavljanje situacionog centra za grad Beograd. U gradu smo napravili velik pomak usvajanjem procene rizika i završetkom plana zaštite i spasavanja. Velik iskorak posebno je napravljen nakon izrade Studije akustičnosti za teritoriju grada Beograda i početka izrade projekta. Grad Beograd sa dva miliona stanovnika, sledeći iskustva velikih gradova u Evropi i svetu, a posebno Rima, mora uspostaviti svoj situacioni centar, iz kojeg će se pratiti i reagovati na sve vanredne situacije koje se dešavaju – naveo je Mladenović.

On je izrazio zadovoljstvo što postoji zainteresovanost prijatelja iz Italije da nama prenesu svoja iskustva i u budućnosti pomognu prilikom izgradnje ovako velikog sistema za funkcionisanje našeg glavnog grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track