ZATRAŽITI ODŠTETU OD NEMAČKE: Ne smemo zaboraviti Narodnu biblioteku
Foto: Dragan Kadić, Fonet

Zastareva li zločin prema kulturnom blagu

ZATRAŽITI ODŠTETU OD NEMAČKE: Ne smemo zaboraviti Narodnu biblioteku

Beograd -

Istoričar Dejan Ristić zalaže se da se od Nemačke zatraži reparacija za rušenje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu 1941.

Zločin prema kulturnom blagu ne zastareva i verujem da će doći dan kad će naša država zatražiti reparaciju od Nemačke zbog bombardovanja Narodne biblioteke Srbije i uništavanja knjiga koje su se tamo nalazile 6. aprila 1941. godine, kazao je na promociji svoje monografije posvećene ovoj instituciji istoričar Dejan Ristić.

- Važno je da naša javnost sazna da je Narodna biblioteka Srbije osnovana 1838. godine, što sam u svojim istraživanjima otkrio spremajući materijale za knjigu. Za bombardovanje Narodne biblioteke Srbije niko nije odgovarao.

Nemački general Aleksandar Ler, koji je komandovao bombardovanjem Beograda, osuđen je na smrt vešanjem, ali u njegovoj optužnici bilo je mnogih nedela koja nisu bila u vezi sa razaranjem Narodne biblioteke. Vreme je da se od Nemačke zatraži reparacija za uništenje našeg kulturnog blaga - kazao je Ristić.O ovoj temi snimljen je i dokumentarni film „Sećanja iz pepela“ u produkciji Filmskih novosti. Za scenario je poslužio rukopis knjige Dejana Ristića, a film je premijerno prikazan na dan bombardovanja Beograda.Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović naglasio je da je Dejan Ristić napravio film koji govori o strašnoj stvari koja se desila našem narodu.

- Ovo je jedan detektivski dokumentarni film, koji govori o razaranju našeg kulturnog blaga. Film je odlično urađen. Svako je dobio prema zaslugama i ništa nije propušteno da se kaže i pokaže - kazao je Zelenović.

StudioznoPROUČENA CELA ISTORIJAAutor knjige „Kuća nesagorivih reči, Narodna biblioteka Srbije 1838-1941. godine“ i nekadašnji upravnik srpske nacionalne biblioteke posebnu pažnju u svojoj knjizi posvetio je delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom svetskom ratu, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track