DOBRE VESTI IZ NAJSTARIJE ZADUŽBINE: Kolarac se ne zatvara!
Foto: Aleksandar Jovanović

Snažno pred finansijskim izazovima

DOBRE VESTI IZ NAJSTARIJE ZADUŽBINE: Kolarac se ne zatvara!

Beograd -

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je danas da se ta institucija ne zatvara i da nije pred gašenjem, podsetivši da Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca traje više od 135 godina, a njena Velika dvorana u 2017. proslavlja 85 godina.

Dimitrijević je istakla da su vrednosti Kolarčeve zadužbine istorijski dokazane.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

"Postoje razna vremena u finansiranju kulture, ali se Kolarac uprkos različitim izazovima nikada nije ugasio niti zatvorio za javnost, pa za to nema razloga ni danas. Platili smo struju i nije tačno da imamo neizmirena dugovanja, imamo nove tepihe koje smo postavili prošlog decembra, nove staze postavljene u velikoj dvorani i verujem da ne treba uznemiravati našu publiku koja je kupila karte za koncerte do kraja ove sezone. Oko 30 posto koncerata se rasproda u septembru za celu godinu unapred", kazala je Dimitrijević.

Direktorka Kolarčeve zadužbine napominje da je njen kolektiv u 2016. godini pokazao šta su vrednosti ovakve instucije koja ima prostorne kapacitete, znanje, resurse i iskustvo da unapredi svoje programe.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

"Apliciranjem na konkursima u Ministarstvu kulture i gradskom Sekretarijatu za kulturu dobili smo sredstva za mnogo raznovrsnije programe nego do sada, kao što je na primer projekat 'Digitalna galerija'", rekla je ona.

Dimitrijević je primetila da su problemi, koje imaju sa infrastrukturom i unapređenjem opreme, identični problemima koje imaju i sve ostale instucije.

NAJSTARIJA ZADUŽBINA U PROBLEMU: Kolarac bez novca

"Sve zgrade koje su stare kao Kolarac, gde su smeštena pozorišta ili kulturni centri, takođe imaju probleme baš kao i mi. Napominjem da kroz Kolarac dnevno prođe oko 1.000 ljudi i održavanje zgrade u takvim uslovima nosi velike izazove. Uprkos svemu tome nemamo negativno poslovanje", naglasila je Dimitrijević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track