PLAN GRADSKIH VLASTI BEOGRADA: Za svako dete mesto u vrtiću
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Mališani neće više ostajati ispod crte

PLAN GRADSKIH VLASTI BEOGRADA: Za svako dete mesto u vrtiću

Beograd -

Grad pregovara s Ministarstvom prosvete da se deo kredita od SB iskoristi za pretvaranje objekata u obdaništa

Gradska vlast je za tri godine uspela da finansijski stabilizuje grad, ali i da prvi put posle dugo vremena postoji vizija njegovog razvoja, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.Vesić je za portal Espreso rekao da ove godine treba da se realizuje sve ono što je pripremljeno u budžetu i planovima za 2017. godinu. U narednih nekoliko godina prioritet će biti da svako dete koje se rodi u Beogradu ima svoje mesto u vrtiću.Pre dve godine, kaže, Grad je doneo istorijsku odluku i prvi put su privatni vrtići izjednačeni sa državnim, pa je na taj način obezbeđen veliki broj mesta koji nije postojao u državnim kapacitetima.- Očekujemo da će u narednom periodu i oni koji žele privatno da ulažu u vrtiće pokazati više inicijative jer to jeste dobar i stabilan posao, što se vidi i po tome koliko se otvara privatnih vrtića.Vesić kaže da je Grad prošle godine u saradnji s nadležnim ministarstvom završio analizu mreža osnovnih škola na teritoriji Beograda i navodi da je sada situacija takva da su negde škole prenatrpane, a negde poluprazne, što je, kako ocenjuje, nedopustivo:- Postoje i prazne lokacije gde su škole predviđene, a znate da vam tu neće trebati škola, kao što postoje i potrebe za školama. Uskoro ćemo izaći s tačnim planom šta ćemo raditi s viškom prostora u osnovnim školama. Ideja je da se nijedna škola ne zatvori, a da u tim praznim prostorima budu predškolci.Dodaje da je i ranije bila praksa da vrtići budu uz škole kako bi se deca navikavala na školski ambijent. Vesić kaže da Grad pregovara s Ministarstvom prosvete o tome da se jedan deo kredita od Svetske banke Srbiji prenameni i iskoristiti za rekonstrukciju objekata, odnosno pretvaranje u vrtiće, navodeći da će se naravno graditi vrtići.- U Beogradu u vrtiće danas ide 40 odsto dece, a u Srbiji postoje mesta gde je taj broj svega deset odsto. Rešavanjem ovog problema mi zapravo samo idemo u susret problemima koji nas čekaju.

Novi računiSKUPLJE ZA 163 DINARAVrtići u Beogradu će u 2017. godini biti skuplji za - 163 dinara. Po ovoj odluci, od 1. februara roditelji će za obdaništa plaćati 5.590 dinara, umesto sadašnjih 5.427. Ekonomska cena boravka mališana u predškolskim ustanovama sada iznosi 27.952 dinara.

Svi na dobitkuZARADA ZA NOVU GODINU VIŠE OD 20 MILIONA EVRAGovoreći o proslavi novogodišnjih praznika, Vesić je istakao da je broj posetilaca u Beogradu premašio 100.000. Prema procenama, samo za Novu godinu Grad i svi gradski subjekti, trgovine, hoteli, hosteli, kafići i drugi zaradili su više od 20 miliona evra, a Vesić navodi da je činjenica da ćemo za ulaganje od 500.000 evra dobiti 20 puta više.

Strahinja Hadži Bugarčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track