HRABRA UČITELJICA JELENA DO KRAJA UZ SVOG ĐAKA: Olivera više neće biti gladna! Dobija kuću i penziju
Foto: Profimedia

Stiže pomoć od države i građana iz svih krajeva Srbije

HRABRA UČITELJICA JELENA DO KRAJA UZ SVOG ĐAKA: Olivera više neće biti gladna! Dobija kuću i penziju

Beograd -

BEOGRAD - Posle inicijative učiteljice beogradske OŠ "Filip Kljajić Fića" Jelene Šobot stiže pomoć države i građana porodici male Olivere Marković (10).

Ona je dobila krov nad glavom i podršku države koja će u najkraćem roku obezbediti deci porodičnu penziju na koju po zakonu imaju pravo!

UČITELJICA SE BORI ZA UČENICU: Umreće mi Olivera (10), otac joj je umro od zime i gladi

Foto: Filip Plavčić/Ilustracija
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

- Čim prođe sahrana, cilj mi je da im pomognem da se presele u Lajkovac. Naime, svekar Oliverine dve starije sestre koje su udate u ovom gradu, u istoj kući, Radoje Stanković, odlučio je da ustupi porodici na korišćenje topli dom. A da na placu odmah do pokušamo da sagradimo bar kućicu koja će biti kutak za Oliveru, njenu mamu, sestru i dva brata - kaže za list humana učiteljica koja je pokrenula inicijativu da svoju učenicu izbavi iz nemaštine u kojoj živi.

Direktorka Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu Jelica Timotijević priča da je kao majka koja ima devojčicu Oliverinih godina duboko ganuta životnom situacijom Markovićevih, a da će ispred fonda učiniti sve kako bi članovi porodice ostvarili prava koja im po zakonu pripadaju.

Foto: Filip Plavčić/Ilustracija
Foto: Filip Plavčić/Ilustracija

- Fond PIO se uključio u akciju pomoći ovim nesrećnim ljudima. Prepoznali smo da ima osnova za porodičnu penziju za decu. Na ovo primanje imaju pravo sva deca do 26 godina ukoliko se redovno školuju. Kada je majka u pitanju, naknadno ćemo ustanoviti na osnovu njenih podataka da li ispunjava uslove za penziju. Pokušaćemo da pojednostavimo i ubrzamo proceduru kako bi deca ostvarila prava koja im po zakonu pripadaju. Učiteljica mi je pomogla da dođem do Nebojšinih podataka koji su mi bili potrebni kako bih kontaktirala našu filijalu i kolege u Kosovskoj Mitrovici - navodi ona.

Jelena Šobot, učiteljica koja je zaslužna za to što će njenoj učenici život ubuduće biti bar približan onom koji vode desetogodišnja deca u našoj zemlji potvrđuje za naš list da su iz PIO fonda voljni da pomognu.

- Drago mi je što su me kontaktirali i ne mogu vam opisati koliko sam srećna jer je to ono što je deci potrebno da bi imala kakvu takvu sigurnost. Uzeli su matični broj pokojnog Nenada Markovića i procedura je u toku. Meni ovo mnogo znači, jer deca više neće biti gladna i hraniti se iz kontejnera, kao što su do nedavno bili prinuđeni - podseća učiteljica.

Prema njenim rečima osim u slučaju PIO fonda, država je pokazala ozbiljnost i uključila se na razne načine kako bi pomogla Oliverinoj porodici. Ona ističe da su i druge ustanove poput GO Čukarica i Crvenog krsta pokazale spremnost na saradnju.Posao za brata Miljana

Miljan Marković (23), Oliverin stariji brat, kaže da su njemu i bratu između ostalog ponudili posao u Javno-komunalnom preduzeću u Lajkovcu i da je zbog toga presrećan.

- Jako sam se obradovao, jer bih voleo da radim bilo šta. Drago mi je da ima ljudi koji su to prepoznali. Nakon što sredimo papire voleo bih da dobijem posao - rekao je on.

(Alo/J. Mitrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track