OVE BG ŠKOLE SE UKIDAJU: Od 1. septembra osnovaca tamo neće biti?
Foto: Marina Lopičić

Plan optimizacije i racionalizacije mreže osnovnih i srednjih škola

OVE BG ŠKOLE SE UKIDAJU: Od 1. septembra osnovaca tamo neće biti?

Beograd -

BEOGRAD - Učenici OŠ "Stari grad", kojih trenutno ima 185, sledeće školske godine biće razmešteni po okolnim školama, kako bi zgrada bila ustupljenja Sportskoj gimnaziji.

Spajanje tri tehničke škole na Novom Beogradu, ukidanje Građevinske škole na Zvezdari i Tehničke škole u Železniku, gašenje osnovnih škola “Sutjeska” i “Stari grad”, samo su deo izmena koje će stupiti na snagu od septembra, prema planu optimizacije i racionalizacije mreže osnovnih i srednjih škola.Učenici OŠ “Stari grad”, kojih trenutno ima 185, sledeće školske godine biće razmešteni po okolnim školama, kako bi zgrada bila ustupljenja Sportskoj gimnaziji.

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Slična sudbina očekuje i OŠ “Sutjeska” u Zemunu, koja će biti ugašena. Đaci od prvog do četvrtog ostaće u zgradi kao istureno odeljenje OŠ “Gornja Varoš”, dok će stariji razredi biti razmešeni po ostalim školama. Selidba se predviđa i školi za nagluve “Radivoj Popović”, koja se premešta u školu “Stefan Dečanski”, pišu Novosti.

Jedinstveni tehnički obrazovni centar, smešten u TŠ “Novi Beograd”, činiće i “Politehnika” - škola za nove tehnologije i TŠ “Zmaj”. Ove tri škole, koje pohađa oko 1.500 učenika, radiće kao jedno pravno lice sa jedinstvenim menadžmentom.Tehnička škola za dizajn kože biće pripojena Školi za dizajn tekstila, a u prostor na Starom sajmištu koji je korišćen za praktičnu nastavu, biće smeštena druga obrazovna ustanova.

Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Posle ukidanja Građevinske škole na Zvezdari, đaci će se pridružiti učenicima Građevinsko-tehničke škole “Branko Žeželj”. Upražnjene prostorije, ispuniće učenici koji se školuju za zlatare, kao i predškolci.

Prema zaključcima radne grupe za optimizaciju i racionalilzaciju mreže osnovnih i srednjih škola, ukida se i Tehnička škola u Železniku, koja će biti pripojena Mašinskoj školi “Radoje Dakić” u Rakovici.

Slično je i sa Mašinskom školom “Kosmaj” u Sopotu, koju pohađa 91 učenik – ona će biti “izbrisana”, a njen pravni sledbenik biće Ekonomska trgovinska škola.

U prostor ove škole useliće se OŠ “Jelica Marinković”. Pojačanje od strane neke visoke škole stiže i u Grafičku školu na Novom Beogradu, ali tek nakon renoviranja.

(Večernje novosti)

BONUS VIDEO:

SVETOSAVSKA PORUKA: ULJUDIMO SE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track