BOMBA NA GRADILIŠTU BEOGRADA NA VODI: Nađeno je još nekoliko predmeta sumnjive prirode
Foto: Nebojša Mandić

Pronađen projektil iz II svetskog rata

BOMBA NA GRADILIŠTU BEOGRADA NA VODI: Nađeno je još nekoliko predmeta sumnjive prirode

Beograd -

Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova sutra će izvesti bezbednu detonaciju, žiteljima Savske savet da ne izlaze na ulicu i ne prilaze prozorima

Bomba od 250 kilograma zaostala iz Drugog svetskog rata zaustavila je radove na gradilištu „Beograda na vodi“!Projektil je pronađen slučajno, prilikom iskopavanja za postavljanje šipova, na dubini od devet metara.Samo mirno- Građani nemaju razloga za strah - izjavio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije.S obzirom na specifičan ugao projektila i dubinu, kao i nepristupačnost terena, premeštanje eksplozivne naprave na drugu lokaciju nije moguće. Tim stručnjaka utvrdio je da deaktivacija mora da bude izvršena na samoj lokaciji. Stanari koji žive u neposrednoj blizini gradilišta obavešteni su o potencijalnoj opasnosti.Iako je navedeno da se odmah „pristupilo obezbeđivanju mesta“, osim usmenog „ne možete proći“, nismo uspeli da primetimo bilo kakvu dodatnu predostrožnost - iskopina nije bila dodatno osigurana, kao ni područje oko nje.Prolaznici obližnjih ulica bili su neobavešteni o opasnosti. Radnici poslovnih objekata u okolini gradilišta izrazili su strah i zabrinutost za ličnu bezbednost.Ima još eksploziva?Kako nezvanično saznajemo, pri daljem istraživanju terena nađeno je još nekoliko predmeta sumnjive prirode. Naš izvor navodi mogućnost da je u pitanju više neeksplodiranih bombi.Otklanjanje pronađenih naprava najavljeno je za nedelju, 5. februar. Tada će biti zaustavljen saobraćaj u Savskoj, a s obzirom na to da se teorijski na udaru može naći sve u radijusu od 500 metara, biće izmenjen i režim saobraćaja na Gazeli, dok se stanarima obližnjih zgrada savetuje da ne napuštaju svoje domove i da se sklone od prozora.- Predvideli smo čitav set mera da se ništa ne dogodi i da bezbednost građana ne bude ugrožena. Ovo mora da se uradi i ova bomba mora da se ukloni - rekao je Marić.

ANKETAVesna Andrijević (55), prosvetni radnikČula sam za pronađenu napravu, ali nisam zabrinuta. Pretpostavljam da znaju šta rade i da će je detonirati bez opasnosti po građane. Jedino što me brine jeste nedostatak bilo kakvog obaveštenja za prolaznike.Petar Lazić (26), inženjerMaločas sam prošao tuda i, da mi niste sad rekli, ne bih ni znao. Neodgovorno ponašanje nadležnih. Svakodnevno prolazim pored gradilišta. Jedna bomba je previše, a kamoli da se ispostavi da ih je više.Marko Jovanović (27), pravnikPretpostavljam da je opravdano što je ne pomeraju, ali morali su o tome da obaveste građane. Tuda prolazi hiljade automobila, železnica. Ako je iz Drugog rata, verovatno je nestabilna, zarđala...Mirjana Konolov (61),penzionerSrećom pa ne prolazim ovuda često, ali ću sada sigurno izbegavati ovu rutu. Barem dok ne prođe moguća opasnost. Neverovatno mi je da nisu zaustavili saobraćaj i momentalno reagovali. Pa, 250 kilograma eksploziva zvuči neverovatno!

Danilo Krša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track