Beograđani, oprez!

(KURIR TV) EKSPLOZIJA U SAVAMALI: Uklonjena BOMBA na Beogradu na vodi, saobraćaj normalizovan!

Beograd -

Deaktiviranje avionske bombe iz Drugog svetskog rata, pronađene na gradilištu "Beograda na vodi", izvršeno je danas, nešto posle 9 časova.

Neutralisanje bombe trajalo je manje od 10 minuta, a prethodilo mu je upozorenje sirenama.

Foto: MUP
Foto: MUP

Kurir TV nalazila se na nadvožnjaku u Milentija Popovića, odakle je uživo prenosila normalizaciju saobraćaja na Gazeli nakon uklanjanja bombe, što je ujedno i najbliža tačka Savamali kojoj smo mogli prići iz bezbednosnih razloga.

Bomba je pronađena na devet metara dubine, ima oko 500 kilograma, od čega je 250 kilograma eksploziva hemijski upaljač, pa ne sme da bude pomerana nego je bezbedno uništena na licu mesta.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Zbog toga će u okviru neophodne procedure biti zatvarane ulice: Savska 19-35 (i poprečne ulice), Brodarska, kao i deo autoputa i saobraćaj na mostu Gazela, što znači da će celokupni saobraćaj u okolini biti zaustavljen, uključujući i tramvaje i vozove.

Foto: Printscreen/Kurir TV
Foto: Printscreen/Kurir TV

Takođe, iz zone navedenih i okolnih ulica preventivno se od subote u ponoć uklanjaju parkirana i zatečena vozila, ukoliko ih vlasnici na vreme sami ne pomere.

Uklonjena vozila nalaze se na parkingu Centra Sava.

Efekti detonacije mogli su se osetiti u radijusu do 500 metara, dok su najbliže zgrade udaljene 400 metara, pa se stanarima ovog dela savetovala opreznost i preduzimanje neophodnih mera: spuštanje roletni, zatvaranje i udaljavanje od prozora i nikako se nije savetovalo izvirivanje.

Stanarima okoline još se preporučilo pridržavanje svih mera s kojima će ih na vreme upoznati pripadnici MUP i Sektora za vanredne situacije (tel. 1985).

Sve navedene mere važe za danas od 8 do 10 sati.

Marić: Bomba uspešno deaktivirana

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da su pripadnici tog sektora uspešno izvršili uništavanje bombe zaostale iz Drugog svetskog rata.

"Sve što je planirano operativnim planom za uništenje bombe sprovedeno je u potpunosti i do kraja i ovom prilikom želim i da ih pohvalim i da se zahvalim svim pripadnicima Uprave za civilnu zaštitu, timove za NUS - Sektora za vanredne situacije i svim pripadnicima direkcije policije koji su danas u velikom broju obezbeđivali ovaj događaj", naveo je Marić.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track