MALI I ŠARČEVIĆ: Nova mreža škola u Beogradu stvoriće 1.835 novih mesta za predškolsku decu
Foto: Beoinfo

Racionalizacija

MALI I ŠARČEVIĆ: Nova mreža škola u Beogradu stvoriće 1.835 novih mesta za predškolsku decu

Beograd -

BEOGRAD - Novih 1.835 mesta za vrtiće, obezbeđenje adekvatnog prostora za Sportsku gimnaziju i Biološki fakulteti, rešenja su koja će doneti nova mreža škola u Beogradu, zajednički projekat ministarstva prosvete i grada o racionalizaciji školskog prostora, koju su danas predstavili ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Siniša Mali.

Racionalizacijom školskog prostora, odnosno prenamenom pojedinih škola i delova škola u obdaništa dobiće se 1.835 novih mesta za decu predškolskog uzrasta, a očekuje se da realizacija projekta počne ove godine.

Tako će se u vrtićima na Novom Beorgadu otvoriti novih 350 mesta , u Zemunu 700, na Savskom vencu 200, na Zvezdari 300, u Rakovici 210 i na Paliluli 75.

Predviđeno je da se pojedine osnovne i srednje škole pripoje drugima, poput zemunske osmogodišnje "Sutjeska" koja će postati izdvojeno odeljenje OŠ "Gornja varoš", dok će đaci škole "Stari grad" biti razmešteni u druge škole.

Predloženom racionalizacijom je predviđeno da se upravo u školu "Stari grad" useli Sportska gimnazija koja godinama pati od nedostatka prostora, a svoju zgradu konačnoće dobiti i Biološki fakultet.

Kako je rekao ministar Šarčević, predloženi zaključci nisu i konačno rešenje, dodajući da je u medijima bilo netačnih informacija, te da će konačna odluka biti predstavljena javnosti.

"Ovo nije konačno rešenje, već prvi presek, jer pravimo i novi plan upisa u srednje škole", rekao je Šarčević i dodao da je ovo korak ka rešavanju.

Prema njegovim rečima, radeći na optimizaciji škola, nadležni su pre svega vodili računa o interesima i bezbednosti dece.Tako je predviđeno da se u pojedinim osnovnim školama u kojima ima dosta slobodnog prostora, delovi adaptiraju i daju na raspolaganje predškolskim ustanovama.

Predviđeno je, na primer, da u četiri osnovne škole na Savskom vencu bude novih 200 mesta za vrtiće, jer će prizemlja škola Stefan Nemanja" , Vojvoda Mišić", Radojka Lakić" i Isidora Sekulić" biti adaptirana za po dve vrtiće grupe.

Kada je reč o visokom obrazovanju, ministar je ukazao da će konačno biti rešen problem prostora Biološkog fakulteta, koji će se useliti u zgradu u Palmotićevoj, u kojoj se sada nalaze Zavod za urbanizam i Zavod za izgradnju grada. On je dodao da dodatni prostor nedostaje Građevinskom fakultetu, Fakultetu za bezbednost, FON-u i ETF-u, te da će nadležni nastojati da reše i njihove probleme.

"Mreža škola je iz doba komunizma, potrebne su nam promene, da neke segmente razvijamo brže", rekao je Šarčević navodeći da u Beogradu ima prostora da se sagleda kakvi su nam resursi, kako se ne bi tražio novac za izgradnju novih kapaciteta, dok su postojeći neiskorišćeni.

Mreža škola na kojoj su Beorgad i resorno ministarstvo radili četiri meseca, dobar je primer i za druge lokalne samouprave, dodao je Šarčević.

Upitan o predviđenom spajanju Politehnike i nekoliko tehničkih škola sa Novog Beorgada, Šarčević je rekao da se u javnosti pitanje opstanka pojedinih škola pokreće iz bojazni ko će biti direktor i dodao da će u fokusu biti kvalitet obrazovanja i menadžmenta, a ne pitanje direktora.

" A o tome ko će, od dvoje direktora, ostati na toj funkciji odlučiću ja, dok vodim to ministarstvo", rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Siniša Mali istakao je da će adaptacijom prostora u pojedinim školama, koja će obezbediti nova mesta za vrtiće grad uštedeti 15 miliona evra, koliko bi koštala izgradnja nekoliko obdaništa. Adaptacija će, kako je rekao, koštati između 250 i 300 miliona dinara.

"Za nas je ovo jedan od najvažnijih projekata, temeljno smo radili i sada imamo predlog da na efikasan način rešimo problem", rekao je Mali i dodao da je trenutno na listi čekanja za vrtiće 5.000 dece.

Kako je rekao, prethodne vlasti nisu imale ni volje, želje ni hrabrosti da se bave ovim problemom.Upitan o projektu "montažnih vrtića", Mali je rekao da se radi na tome, ali da problem predstavljaju 12 lokacija, koje su utvrđene za izgradnju obdaništa, koje nisu imovinski-pravno rešene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track