FEKALIJE ISPOD PETROVARADINA: Katakombe tvrđave očišćene posle 70 godina
Foto: Beta/Dragan Gojić

FEKALIJE ISPOD PETROVARADINA: Katakombe tvrđave očišćene posle 70 godina

Srbija -

NOVI SAD - Katakombe Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu očišćene su od smeća posle 70 godina, a iz njih je izneto više od 20 tona otpada.

Akciju čišćenja organizovali su građani okupljeni u "Urbanu gerilu ratnika iz podzemlja" (UGRIP). Oni su tokom proteklih godinu i po dana organizovali 132 akcije čišćenja, u kojima su mapirali otpadne vode, kanalizacije, kao i mesta na kojima se nalaze velike količine đubreta. Predstavnik UGRIP Leon Šurbanović rekao je da je veliki problem što su građani uzurpirali sistem katakombi i dodao da su umetnici u svojim ateljeima napravili toalete, pa su fekalije završavale u podzemlju Tvrđave.

"U našim akcijama nismo imali podršku, sve što smo radili činili smo sami i sami smo to finansirali. Naravno, dobijali smo tapšanje po ramenu za to, ali ne žalimo ni trena", rekao je Šurbanović i založio se za otvaranje muzeja koji će biti posvećen Petrovaradinskoj tvrđavi.

Dodao je da je kontraminski sistem Petrovaradinske tvrđave treći najveći na svetu, a oni koji uđu u njega imaju priliku da prepešače i po 20 kilometara.

(Beta/Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track