TAJNI DOKUMENTI CIA UOČI 5. OKTOBRA: Radikal Šešelj će izdati Slobodana Miloševića!
Foto: Filip Plavčić, Profimedia

Strogo poverljivo

TAJNI DOKUMENTI CIA UOČI 5. OKTOBRA: Radikal Šešelj će izdati Slobodana Miloševića!

Politika -

Lider radikala poslao je signale da će promeniti stranu ako Slobodan Milošević bude insistirao da se održi drugi krug predsedničkih izbora, stoji u izveštaju agenata CIA iz Beograda s kraja septembra 2000.

Američka tajna služba CIA pažljivo je pratila dešavanja u Srbiji neposredno pred Peti oktobar i pad tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, a njeni agenti s terena su centrali gotovo svakodnevno slali izveštaje i analize. Tako se u jednom dokumentu spominje lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, za koga se navodi da bi mogao izdati Miloševića i okrenuti se opoziciji.

U "top sikret" izveštaju od 26. septembra 2000, sa koga je CIA u međuvremenu delimično skinula oznaku tajnosti, najpre se ukazuje da Miloševiću nije preostalo mnogo dobrih opcija da ostane na vlasti posle prvog kruga predsedničkih izbora 24. septembra u kome je pobedio kandidat opozicije Vojislav Koštunica.

"U ranijim političkim krizama, poput one iz 1996/97, nije imao jasan plan akcije i nije bio voljan da primenjuje silu. Ova kriza je drugačija jer je ulog njegov politički, a moguće i lični opstanak", navodi se u dokumentu.

Potom se analiziraju mogući ishodi po lidera Srbije.

"U slučaju da proglasi pobedu, Milošević će se suočiti velikim, moguće nasilnim demonstracijama, a lojalnost snaga bezbednosti nije izvesna", ocenjuje se izveštaju.

Ako bi, kako se dalje navodi, odlučio za drugi krug predsedničkih izbora, Milošević bi se suočio s otkazivanjem podrške radikala i njihovog lidera Vojislava Šešelja.

"Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, član vladajuće koalicije, koji sebe vidi kao čoveka od velikog uticaja na politička dešavanja, signalizirao je da će promeniti stranu, a čak je i Miloševićeva partija podeljena", navodi se u izveštaju američke obaveštajne agencije.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track