NA METI KRIVOLOVACA: Jato zaštićenih ptica pronađeno na Kaleniću
Foto: Shutterstock

Sprečena nelegalna prodaja

NA METI KRIVOLOVACA: Jato zaštićenih ptica pronađeno na Kaleniću

Beograd -

BEOGRAD - Policija i aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danas su na Kalenić pijaci u Beogradu sprečili nelegalnu prodaju 29 jedinki strogo zaštićenih ptica.

U pitanju je 29 jedinki ptica pevačica - 12 češljugara (Carduelis carduelis), 13 čižaka (Carduelis spinus), 3 zelentarke (Carduelis chloris) i 1 obični kos (Turdus merula).

Jedan čižak pronađen je mrtav u kavezu, a stradao je, kako navode, usled stresa kojem je dugotrajno bio izložen.

Članovima Tima za borbu protiv krivolova Društva za zaštitu ptica Srbije jedan od počinilaca poznat je od ranije, navodi se u saopštenju tog društva i dodaje da je P. B. već privođen i pravosnažno osuđen na novčanu kaznu zbog posedovanja zaštićenih ptica na berzi u Pančevu oktobra 2014.

Kako je navedeno, ptice koje su pronađene na ovoj pijaci biće zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću, a nakon oporavka biće vraćene u prirodu.

Protiv počinilaca tužilac je podneo krivične prijave.

Divlje ptice pevačice, posebno one lepih boja i prijatne pesme, u prirodi su na meti krivolovaca koji ih hvataju koristeći mreže, klopke i lepak.

Hiljade strogo zaštićenih divljih ptica tokom cele godine bude protivzakonito ponuđeno na prodaju na pijacama, izložbama i berzama životinja širom Srbije i u inostranstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track