HAOS U BEOGRADU: Lome i kradu kante, smeće će nas zatrpati
Foto: Zorana Jevtić

Upozorenje sugrađanima iz „Gradske čistoće“

HAOS U BEOGRADU: Lome i kradu kante, smeće će nas zatrpati

Beograd -

Kontejneri su vlasništvo svih građana. Ako ne povedu brigu o njima, nemoćni smo. Otpaci na ulicama veliki problem

Sve više polomljenih kontejnera i uništenih kanti za đubre na ulicama Beograda. Iz JKP „Gradska čistoća“ poručuju - krivi su građani! Neprikladna upotreba, vandalizam i krađe uzeli su svoj danak.Prepoznatljive osmougaone betonke, kojih je nekad bilo na skoro svakom ćošku, sad su retka pojava. Metalni i plastični kontejneri najčešće su polomljeni ili pretrpani kabastim otpadom.- Kontejneri i kante prvenstveno su vlasništvo svih građana. Ako Beograđani ne povedu brigu o njima - mi smo nemoćni. Stalno dobijamo prijave da su kontejneri zapaljeni ili da se u ulične kante ubacuje otpad koji za njih nije prikladan - objašnjava Milica Janković iz preduzeća „Gradska čistoća“:Marketi gomilaju đubre- Količina otpadaka na ulicama Beograda predstavlja veliki problem. Pikavci, kese, omoti i ambalaža mogu se naći na svakom koraku. Neodgovornost građana nikad nije bila veća. Zakonskom regulativom pravna lica su u obavezi da nabave svoje kontejnere za odlaganje đubreta. Međutim, u centru grada to se najčešće ne poštuje. Restorani, prodavnice i marketi svojim otpacima pune i blokiraju kante i kontejnere u svojoj blizini. Na taj način dolazi do gomilanja đubreta, koje se potom razvlači po trotoarima.Ona dodaje da su u prigradskim naseljima česte krađe, a proces postavljanja novih kontejnera je dug i komplikovan.

Nema dovoljno kanti

Iako su pre samo mesec dana postavljena dva nova kontejnera za odlaganje sitnijeg otpada na Terazijama, njihov broj nije ni približno dovoljan da nadomesti potrebe građana. Stanovnici moraju da pređu i nekoliko stotina metara kako bi u strogom centru grada naišli na neku od preostalih kanti.- Hodam s praznom paklicom u ruci duž cele ulice tražeći gde da je bacim. Kako očekuju da im grad ne bude prljav kad đubre nema gde da se baci? - pita se Nebojša Miljović, kome ne prija što nema kanti.

PorukaPRIJAVITE GDE SU POTREBNI KONTEJNERIIz „Gradske čistoće“ kažu da inicijativu za postavljanje novih objekata za odlaganje đubreta mogu pokrenuti i sami građani. Prijavu potom obrađuje služba preduzeća i prosleđuje je nadležnim organima.

Danilo Krša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track