OPREZ, LOPOVI OPERIŠU I PO SAJMOVIMA: Ukradena pa vraćena lovačka puška vredna 360.000 dinara
Foto: Beta/Miloš Miškov

Osumnjičeni za krađu uhapšen

OPREZ, LOPOVI OPERIŠU I PO SAJMOVIMA: Ukradena pa vraćena lovačka puška vredna 360.000 dinara

Beograd -

BEOGRAD - Policija je pre tri dana uhapsila lice osumnjičeno da je na Sajmu lova i ribolova u Beogradu ukralo lovačku pušku vrednu 360.000 dinara.

Izlagači, učesnici sajmova, nisu iznenađeni i kažu, takvih pokušaja bude bez obzira na izloženu robu. Kako bi zaštitili eksponate, angažuju i dodatno obezbeđenje, a uzdaju se i u rad sajamskih službi.Eksponat vredan 360.000 dinara, bio je meta lopova. Ipak, puška je vraćena izlagačima. I na sajmu ski opreme ovakve situacije nisu retke. Naočare i rukavice interesantne su i lopovima, pa se posebno štite. Osim što, izlagači, tokom dana sami obezbeđuju štandove, na svaki artikal stavljau i zujalice.

Foto: Beta/Miloš Miškov/Ilustracija
Foto: Beta/Miloš Miškov/Ilustracija

Pored izlaznih vrata imamo antene koje reaguju na te zujalice tako da teško da može nešto da se iznese. Ako se neko približi previše anteni ona se oglasi. Bude nas dosta na sajmu, ima nas 10-15, kako koji dan i obično neko se uvek nalazi blizu vrata, uvek gleda šta se dešava, to je jedan od načina da se obezbedite", kaže izlagač na sajmu ski opreme Zoran Stojanović.

Na sajmu automobila, štandovi se lakše štite. Međutim, izlagači motocikala, na osnovu desetogodišnjeg iskustva, beleže i neprijatne situacije.

"Jedne godine je nestala čitava kutija kartonska sa motociklističkim jaknama", kaže izlagač na sajmu motocikala Brankno Lukić.

Foto: Beta/Miloš Miškov/Ilustracija
Foto: Beta/Miloš Miškov/Ilustracija

U danima najveće posete, angažuje se i dodatno obezbeđenje.

"Da bismo se zaštitili naprosto od velike mase ljudi, jer to ne možete da kontrolišete, to su dodatni troškovi. Jedan od najboljih načina da se ma koji izlagač zaštiti i nadoknadi nastalu štetu je da plati polisu osiguranja", ističe Lukić.Tokom noći o eksponatima se brine obezbeđenje beogradskog sajma. Kada se otvore kapije za posetioce, oni pomažu po pozivu.

"Ukoliko se nešto desi obezbeđnje reaguje. Postoje dežurstva u toku radnog vremena za izlagače, na primer kada je ovaj sajam u pitanju pola sata pre vremena kada posetioci ulaze izlagači su dužni da delegiraju svog predstavnika na štandu da se jednostavno ne bi desilo da oni između sebe nešto sa drugih štandova urade", kaže Aleksandar Ivković sa beogradskog sajma.

Preciznih podataka o krađi na sajmu nema. Kako bi ih blio što manje, odnedavno su postavljene kamere na celoj površini beogradskog sajma.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track