OD 3. DO 9.APRILA SREDNJI VEK U BEOGRADU: Duh viteštva na Kalemegdanu
Foto: Dragana Udovičić

Vitez fest

OD 3. DO 9.APRILA SREDNJI VEK U BEOGRADU: Duh viteštva na Kalemegdanu

Beograd -

BEOGRAD - Atmosfera srednjeg veka i vremena vitezova oživeće na Beogradskoj tvrđavi od 3. do 9. aprila kada se održava Nedelja viteštva, u okviru koje se, na veliki praznik dece Vrbicu, održava i viteški spektakl "Vitez fest".

"Vitez fest" je jedinstven doživljaj koji na inovativan način povezuje bajkovito vreme vitezova i moderno doba, Beogradsku tvrđavu Despota Stefana i Kamelot Kralja Artura, viteške turnire i kompjuterske igrice, srednjevekovne haljine i visoku modu, teatar i multimedijalne instalacije, kovani mač i hologram, Srbiju i svet.

Zamenik gradonačelnika Adreja Mladenović istakao je da ta manifestacija postaje simbol Beograda i izrazio zahvalnost organizatorima na istrajnosti u nameri da istorija našeg naroda postane bliža današnjim narastajima.On je dodao da je Beogradska tvrđava pravo mesto za održavanje Nedelje viteštva.

"U narednim godinama trudićemo se da što više srednjovekovni duh Beograda bude vidljiviji i da na taj način nastavimo ono što je Despot Stefan Lazarević početkom 15. veka započeo u Beogradu i ostavio u amanet, darujući mu status prestonice", rekao je Mladenović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, Despot Stefan Lazarević je bio simbol viteštva, odbrane od najezde ka hrišćanskoj Evropi, a danas ćemo tu tradiciju i simbole viteštva, dostojanstva i plemenitosti imati u glavnom gradu.

"Ova manifestacija okuplja veliki broj dece i mladim naraštajima prenosimo tu poruku", rekao je Mladenović i pozvao Beograđane da dođu na Kalemegdan.

Manifestacija se održava uz podršku Turističkih organizacija Srbije i Beograda, čiji su predstavnici istakli da je "Vitez fest" brend Srbije koji doprinosi obogaćivanju turističke ponude i u koju su utkani svi elementi važni za promociju jedne destinacije.

Tokom "Vitez festa" 8. i 9. aprila, pod sloganom "Klinci i klinceze postanite prinčevi i princeze", Beograđani i njihovi gosti, pre svega oni najmlađi, doživeće narednog vikenda modernu bajku na Tvrđavi, gde ih očekuju multimedijalni spektakl, viteški šatori, oružje, oklopi, egzibicije viteških družina - borbe, mačevanje, lukostreličarenje, jahanje, prezentacija zdrave hrane i drevnih specijaliteta iz Nemanjićke Srbije...Takođe, moći će da vide stare narodne i viteške zanate, poput kovanja mačeva i pravljenja lukova, ali i da uživaju u izložbama slikara, vajara, kaligrafa, ikonopisaca, arhitekata, pozorišnim programima..."Vitez festu" prethodi Nedelja viteštva, od 3. aprila, tokom koje će biti organizovana predavanja, prikazivanje filmova, ali i koncert na Beogradskoj tvrđavi, koji će otvoriti sam festival, domaćih i stranih zvezda.Nedelju viteštva i Vitez fest organizuje Kraljevski red vitezova, a očekuje se rekordna poseta.Ulaz je besplatan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track