VLASNICI BI MOGLI DA ZAVRŠE NA ULICI: Kupili stanove, nisu znali da su pod hipotekom!
Foto: Dragan Kadić

Vojvode Stepe

VLASNICI BI MOGLI DA ZAVRŠE NA ULICI: Kupili stanove, nisu znali da su pod hipotekom!

Beograd -

Stanovnici u Ulici vojvode Stepe 105 mogli bi da ostanu bez stanova u kojima žive. Oni tvrde da su ih legalno kupili, ali da su naknadno shvatili da su uz stanove kupili i - hipoteku.

Naime, građevinski preduzetnik Stevan Buđić je 2012. prodao 39 stanova sa naizgled čistim papirima. Njegova firma „S. A. B. estetik - Vojvode Stepe 105“ je iste godine na ime projektnog finansiranja uzela pozajmicu od Prokredit banke u iznosu od 1,8 miliona evra za gradnju zgrade.Nisu ni slutiliU momentu odobravanja zajma u katastru je trebalo da bude uneta zabeležba da će banka uspostaviti hipoteku nad tim kvadratima. Međutim, stanari tvrde da zabeležbe i upisa hipoteke nije bilo sve do 2014, te da nisu znali da su nekretnine koje kupuju opterećene.- Kada sam kupovala stan, nije postojala nikakva naznaka da je pod hipotekom. Ugovor koji je investitor sklopio s bankom nije ispoštovan, kredit nije otplaćen i sada će vlasnici stanova snositi zakonsku odgovornost - objašnjava stanarka zgrade Marija Petrović i dodaje da je na sve načine pokušavala da stupi u vezu sa investitorom.- Poslednji sastanak sa Buđićem imala sam u januaru ove godine, kada je obećao da će svim kupcima uputiti pisani predlog o rešenju situacije, ali od tada s nama nije kontaktirao. Mnogi od nas već uveliko, preko advokata, pokušavaju da reše ovu situaciju - dodala je Petrovićeva.Međutim, uprkos bojazni stanara da je posredi dogovorna prevara između investitora, banke i katastra opštine Voždovac, iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) demantuju da je njihova strana odgovorna.Saopštenje RGZ

Povodom informacije koja se proteklih dana pojavila u medijima, da katastar Voždovac nije na vreme registrovao zahtev za upis hipoteke, inspektori Republičkog geodetskog zavoda obavili su uvid u spise predmeta u vezi Zahteva za upis hipoteke na objekat u izgradnji u Ulici vojvode Stepe 105 i utvrdili da je u katastar 31.08.2012. na dan podnošnja zahteva za upis hipoteke, upisana Zabeležba o zahtevu za upisu hipoteke na objektu u izgradnji.

Svima koji su želeli da imaju uvid u podatke katastra Voždovac o parceli u Ulici vojvode Stepe 105 informacija o Zabeležbi zahteva za upisu hipoteke na objektu u izgradnji bila je dostupna i to od 31.08.2012. godine sve do dana donošenja rešenja za upis hipoteke 18.02.2014.

Postojanje takve zabeležbe je dovoljan alarm da zainteresovani kupac preispita odluko o kupovini. Svaka vrsta tereta na parceli, objektu i objektu u izgradnji, bilo da je u pitanju postojanje zahteva za upis hipoteke, upisana hipoteka ili postojanje sudskog spora u vezi sa objektom, znak je da se kupovinom takvog objekta kupuje i problem.

RGZ apeluje na građane da se prilikom kupovine nepokretnosti obavezno u katastru informišu o postojanju tereta na nepokretnosti. Prve informacije građani mogu dobiti uvidom u eKatastar na sajtu RGZ-a, međutim pre donošenja konačne odluke o kupovini treba da imaju uvid u službenu ispravu koja se odnosi na nepokretnost koju žele da kupe, a to je List nepokretnosti gde su, u G-listu, upisani podaci o postojećim teretima i ograničenjima i datum ljihovog upisa. Svaki List nepokretnosti je ažuran za datum i vreme koji su odštampani na prvoj stranici Lista.

Glavobolje kupaca

Muke stanara ne završavaju se ovde. Vlasnici stanova s garažnim mestom i dalje nemaju gde da parkiraju svoja kola. Inače, zgrada je trebalo da bude završena 2014.

Razgranao posaoTURISTIČKA AGENCIJAInvestitor ovog projekta Stevan Buđić suvlasnik je i turističke agencije S. A. B., ali, kako saznajemo u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA), zasad nema nikakvih prijava na njen rad.

Smiruje stanare

OBEĆAO, PA NESTAO

Stevan Buđić je nedavno za Novosti izjavio da kupci stanova nemaju čega da se plaše.

- Sva dugovanja ću platiti, kao što sam platio prethodnih 20 kredita koje sam imao kod Prokredit banke - objasnio je Buđić i dodao da će u naredna dva meseca s bankom rešiti ovaj problem.

- Njihov sam komintent već 11 godina. Obećavam da niko neće biti oštećen, naročito ne žitelji zgrade u Vojvode Stepe 105. Decenijama gradim i niko nikada nije bio oštećen - ističe Buđić, koji na naše pozive do zaključenja ovog broja nije odgovarao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track