Najnovije vesti

RODITELJI, POČINJE UPIS U JASLE I VRTIĆE: Konkurs se otvara 8. maja, mesta ima za 6.881 mališana
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Preliminarne liste upisane dece 12. juna

RODITELJI, POČINJE UPIS U JASLE I VRTIĆE: Konkurs se otvara 8. maja, mesta ima za 6.881 mališana

Beograd

BEOGRAD - Konkurs za upis dece u vrtiće počinje u ponedeljak, 8. maja i trajaće do 19. maja, a u beogradskim predškolskim ustanovama u radnoj 2017/2018. godini biće 6.881 slobodno mesto za mališane.

Preliminarne liste upisane dece biće istaknute 12. juna, dok će upisne komisije razmatrati žalbe roditelja do kraja tog meseca. Zahtevi mogu da se podnesu elektronskim putem i neposredno u ustanovama.

Kako je ranije saopštio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, u 17 ustanova roditelji će moći da konkurišu za 5.115 mesta u jaslama, 1.537 mesta u vrtićima i 229 mesta za produženi boravak predškolaca, mimo obaveznih četiri sata boravka za sve predškolce. Taj sekretarijat će predškolskim ustanovima koje ispunjavaju uslove odobravati i povećanje broja mesta do 20 odsto, ukoliko bude takvih zahteva.

Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Od broja ovogodišnjih zahteva zavisiće broj dece koja će biti na listi čekanja. U beogradskim predškolskim ustanovama ukupno boravi oko 60.000 dece, dok za oko 9.000 mališana Grad Beograd refundira deo troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama.

Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak razgovarao je 25. aprila sa direktorima predškolskih ustanova i predsednicima upisnih komisija i pozvao ih da proces upisa bude transparentan, po unapred utvrđenim propisima i kriterijumima.

On je tada rekao da grad spremno dočekuje predstojeći upis i najavio moguće povećanje broja mesta u vrtićima prenamenom škola, proširenjem predškolskih ustanova tamo gde je moguće, te gradnjom novih vrtića.

Gak je tada precizirao da na upis trenutno čeka 8.280 dece, od kojih je 4.902 mališana sa prioritetom.

Prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja i redovnih studenata, kao i mališani koji imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i deca čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...