Vodovod apeluje na smanjenje nenamenske potrošnje vode

Vodovod

Vodovod apeluje na smanjenje nenamenske potrošnje vode

Beograd -
Stalnim merenjima na vodovodnom sistemu i praćenjem zona potrošnje ovih dana uočeno je povećanje potrošnje za 10 odsto, a ono je znatno veće u prigradskim naseljima nego u ostalim delovima grada

BEOGRAD- Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" ( JKP BVK) saopštilo je da je uočeno povećanje potrošnje vode za 10 odsto i apelovalo na sve sugrađane da racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda.

U letnjem periodu, kada su danima izuzetno visoke dnevne temperature vazduha i potreba za vodom znatno povećana, JKP BVK nastoji da maksimalnim angažovanjem svih svojih izvorišnih i proizvodnih kapaciteta obezbedi dovoljno vode za sve žitelje glavnog grada.

Stalnim merenjima na vodovodnom sistemu i praćenjem zona potrošnje ovih dana uočeno je povećanje potrošnje za 10 odsto, a ono je znatno veće u prigradskim naseljima nego u ostalim delovima grada, što ukazuje na nenamensku potrošnju vode.

BVK ima razumevanje za sve sugrađane koji imaju povećane potrebe za vodom iz gradskog vodovoda, ali ukazuje da pojedine aktivnosti predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode.

To su aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje automobila i vozila crevom i zloupotreba hidranata namenjenih za gašenje požara.

"Apelujemo na sve sugrađane da savesnim i odgovornim odnosom, racionalno i namenski koriste vodu iz gradskog vodovoda i na taj način omoguće da svaki Beograđanin u svakom trenutku ima dovoljno pijaće vode", poručuje se u saopštenju.

U narednom periodu preduzeće BVK će sprovoditi akciju kontrole nenamenske potrošnje vode na celoj teritoriji grada kao i u svim rubnim i prigradskim naseljima grada.

U okviru pomenute akcije zaposleni u Službi kontrole potrošača JKP BVK obilaziće grad i kontrolisaće na koji način i kako se koristi voda iz gradskog vodovoda.

Ukoliko se uoči da se voda koristi u nenamenske svrhe, nesavesnim potrošačima biće uručene opomene i obaveštenje o načinu na koji treba koristiti vodu sa česme, koja je prvenstveno namenjena za piće, pripremanje hrane i održavanje osnovnih higijenskih potreba.

"Zajedničkim zalaganjem i savesnim odnosom prema osnovnoj životnoj namirnici možemo doprineti mnogo za naš grad i sve naše sugrađane", poručuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track