RODITELJIMA 3 MESECA FORE: Ne pada nam na pamet da izbacujemo decu iz vrtića zbog neplaćenog meseca
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Upis u predškolske ustanove u toku

RODITELJIMA 3 MESECA FORE: Ne pada nam na pamet da izbacujemo decu iz vrtića zbog neplaćenog meseca

Beograd -

BEOGRAD - Vršilac dužnosti sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Slavko Gak istakao da deca neće biti izbacivana iz vrtića zbog jednog neplaćenog računa.

Dugovanja beogradskim predškolskim ustanovama za boravak dece u vrtićima smanjena su za 65 miliona dinara od početka godine, ukazao je on dodajući da je Sekretarijat odbio inicijativu koja je potekla od Zaštitnika građana.

"Roditellji osećaju signal grada da razumemo njihove potrebe i zbog toga mi ne pada na pamet da decu zbog neplaćenog jednog meseca izbacujemo iz vrtića", kazao je Gak.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

On je istakao da je takva inicijativa potekla od predstavnika Zaštitnika građana, ali je sekretarijat to odbio i dodao da je tri meseca tolerancije „sasvim korektno”. "To nam je već dalo rezultat jer smo ukupan dug, koji je u decembru iznosio 220 miliona dinara, sada smanjili", istakao je Gak i najavio da će Sekretarijat ubuduće rigorozno kontrolisati sve usluge koje deca dobijaju u vrtićima.

Tako je, kako je istakao, pre nekoliko dana raskinut ugovor sa jednom kompanijom koja je dopremala meso u vrtiće budući da, kako je rekao, "nije bio zadovoljan kvalitetom, a deca moraju da dobiju samo najbolje".

Kada je reč o upisu u predškolske ustanove koji je u toku, Gak je objasnio da za sada sve protiče u najboljem redu, da nema nijedne pritužbe, ali da je pritisak na slobodna mesta ogroman, budući da je u prvoj nedelji upisa samo elektronski podneto više od 5.000 zahteva. Prema njegovim rečima jako je bitno da sve bude transparentno i da proces mora biti fer i pošten.

Podnošenje zahteva za upis u beogradske vrtiće u 17 predškolskih ustanova traje do 19. maja, a preliminarna lista upisane dece biće objavljena 12. juna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja