NAJCRNJA EKOLOŠKA TAČKA U EVROPI: 6. jula otvaranje ponuda za sređivanje deponije u Vinči
Foto: Dragan Kadić

Od smeća do energije

NAJCRNJA EKOLOŠKA TAČKA U EVROPI: 6. jula otvaranje ponuda za sređivanje deponije u Vinči

Beograd -

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je izjavio danas da će 6. jula biti otvorene pristigle ponude za sređivanje deponije u Vinči, koja je ekološki najcrnja tačka u ovom delu Evrope.

"Da izbegnemo ovakve požare koji su se dešavali pre nekoliko nedelja i da sredimo tu ekološki najcrnju tačku u ovom delu Evrope. Da konačno od smeća koje smo bacali krenemo da proizvodimo energiju - toplotnu i električnu", rekao je Mali.

On je naglasio da je sređivanje Vinče ogroman projekat vredan 300 milona evra, koji potpuno menja grad po pitanju ekološke svesti i koji će se primenjivati već od naredne godine."Dakle, 6. jula imaćemo ponude i to ćemo onda podeliti sa našim sugrađanima", dodao je Mali.

Od 11 prijavljenih kompanija na javnom pozivu grad je priznao kvalifikacije za pet kompanija zainteresovanih za javno- privatno partnerstvo za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada.Projekat obuhvata remedijaciju i zatvaranje postojeće deponije, iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju energije i tretman procednih voda.

Obuhvata i izgradnju postrojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i izgradnju deponijskih ćelija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track