(FOTO, VIDEO) PROTEST INICIJATIVE NE DA(VI)MO BEOGRAD: Dim sa deponije u Vinči doneli pred Gradsku skupštinu
Foto: Ne davimo Beograd

Zapaljeni burići uoči sednice

(FOTO, VIDEO) PROTEST INICIJATIVE NE DA(VI)MO BEOGRAD: Dim sa deponije u Vinči doneli pred Gradsku skupštinu

Beograd -

BEOGRAD - Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” je uoči današnje sednice Skupštine Grada, izvela svojevrstan performans kojim je želela da ukaže na alarmantno stanje u Vinči, gde se već danima dimi deponija.

foto: Ne davimo Beograd

Naime, aktivisti Inicijative su ispred zgrade Gradske uprave zapalili buriće i od gradonačelnika Siniše Malog zahtevali ostavku zbog, kako su naveli, "ekološke, kao i ekonomske katastrofe, koja nas očekuje privatizacijom deponije i gradnjom spalionice za otpad".

Kod je kopiran u vaš clipboard.

VIDEO: Radio Slobodna Evropa/Dušan Komarčević

VINČA NAJCRNJA TAČKA U EVROPI! Ne umemo sami: Stranci će nam gasiti požar na Deponiji!

"Dok stručnjaci upozoravaju na zagađenje, na dugotrajno izlaganje štetnim materijama, teškim metalima, dok upozoravaju da čak ne možemo ni da izmerimo koliko je samo zagađenje opasno, gradska vlast se šeretski ne obazire na ove rizike i poručuje da će „konačno rešenje za otpad“ dati privatni investitor kada mu ustupe deponiju. Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd” upozorava javnost da deponija u Vinči nije samo ekološki, već i ozbiljan ekonomski problem Beograda, koji će javnost tek imati priliku da upozna. Iskustva drugih zemalja ukazuju da su mesečni troškovi transporta i tretmana otpada za domaćinstva bar duplirana. Mi ne znamo kolika će biti ulaganja grada u spalionicu i kolika će biti cena plasmana električne i toplotne energije dobijene iz otpada a koju će privatnik naplatiti gradu Beogradu", navodi se u saopštenju.

foto: Ne davimo Beograd

Dodaju i da je privatizacija komunalnih usluga pogrešna, jer "gradovi poput Pariza, Berlina i Barselone vraćaju komunalne usluge u javni sektor i javna preduzeća i plaćaju vrlo visoke penale zbog ugovora koje su sklopili na 30 i više godina".

VINČA NAS IPAK TRUJE Alarm hemijskog stručnjaka: Čestice sa deponije su kancerogene!

"Mi ne moramo napraviti istu grešku. Pored gradonačelnikove umešanosti u zločin u Hercegovačkoj, kao i u bezobzirne kriminalne radnje zataškavanja u kojima je učestvovao zajedno sa kolegama iz policije i komunalne policije, režimskih medija i tužilaštva, smatramo da je Siniša Mali ostavio dubok trag na tkivu našeg grada. Posledice bahate privatizacije javnih dobara, otimanja zajedničke imovine ili čak kvartova i delova grada, kao i potpuno stavljanje funkcije gradonačelnika u službu interesa pojedinaca bliskih vlasti, tek ćemo osetiti.

foto: Ne davimo Beograd

Beograd na vodi i sve nezakonite radnje koje se vezuju za njegovo sprovođenje samo su najdrastičniji primer onoga što se dešava u mnogim delovima grada gde se nastavlja fantomska politika. Od ignorisanja divlje gradnje na Savskom nasipu, preko ugrožavanja zelenih površina u novobeogradskim blokovima, manipulacija sa građevinskim zemljištem i mahinacija sa privatizacijama PKB-a ili BIP-a, pa do skandaloznog zanemarivanja požara na deponiji u Vinči koje nam možda i najbolje govori na koji način se gradska vlast bavi interesima građana.

DRAMATIČNO! VELIKA OPASNOST IZ VINČE: Kancerogeni dim ugrožava 500.000 ljudi!

Zato danas zahtevajući ostavku gradonačelnika zahtevamo da Beograd bude grad u kome ne pravimo milionske fontane koje prelivaju dok se ljudi izbacuju na ulicu i dok se bolnice raspadaju, u kome deponije ne gore već se otpad reciklira, u kome fantomi ne ruše kuće koje im se nađu na putu zarade, u kome se deca ne izrabljuju kao jeftina radna snaga, u kome možemo da se obrazujemo, pošteno radimo i zdravo živimo", istakli su aktivisti Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd”.

(Kurir.rs/Foto: Ne da(vi)mo Beograd)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track