SPISKANI MILIONI: Fontana na Slaviji skuplja od najskuplje
Foto: Dragan Kadić

GDE SU OTIŠLI MILIONI EVRA GRAĐANA SRPSKE PRESTONICE

SPISKANI MILIONI: Fontana na Slaviji skuplja od najskuplje

Beograd -

Zvanično najveća evropska fontana sagrađena je u Ukrajini za 1,5 miliona evra – iako veća i bolja, jeftinija je od naše za čak 300.000 evra Nova muzička fontana na Trgu Slavija u Beogradu koštala je građane neverovatnih 1,8 miliona evra, što je za čitavih 300.000 evra skuplje od zvanično najskuplje i najveće multimedijalne fontane u Evropi!

foto: Profimedia

Naime, fontana Rošen nalazi se u ukrajinskom gradu Vinici, a njena izgradnja koštala je 1,5 miliona evra. Iako se beogradski čelnici hvale impoznatnim dimenzijama fontane na Slaviji, koja se prostire na 800 kvadrata vodene površine, s visinom mlaza od 16 metara, ukrajinski Rošen ima površinu od skoro 1.000 kvadrata, a baca vodu i do 70 metara u visinu. Dok našu preskupu fontanu osvetljava 360 podvodnih i 75 spoljašnjih reflektora, ukrajinska ima 560 podvodnih reflektora.

Bez odgovora 12 dana

Rošen je napravljen 2011. godine, a može da peva, pleše, menja boje, ali i da reprodukuje u vodi slike i snimke u 3D tehnologiji. Za potrebu izgradnje ove fontane isušen je čak i deo korita reke Južni Bug, a fontana se napaja direktno vodom iz ove reke. Međutim, sve ovo je nije učinilo skupljom od muzičke fontane na Slaviji!

foto: Beta

Kako je moguće da je nova beogradska atrakciju „progutala“ čak 1,8 miliona evra, gradski čelnici već 12 dana odbijaju da objasne. Isto toliko puta su upućena pitanja Kurira na šta je konkretno potrošen toliki novac i šta sve čini specifikaciju troškova ostala bez odgovara.

Projekat, kako ga nazivaju, „novog simbola grada“ nismo uspeli da dobijemo ni od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, koja je raspisala konkurs, ni od firme „PMC inženjering“, koja je izvodila radove. Nemi za konkretne odgovore ostali su i u Institutu za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, koji su bili odgovorni za idejni projekat i projekat za izvođenje radova.

Kriju račune

Gradonačelnik Siniša Mali na sednici Skupštine grada tvrdio je prvo da nije dobio naša pitanja o fontani, zatim da on kao gradonačelnik ne treba da zna specifikaciju troškova za svaku investiciju, ali i da ćemo odgovore dobiti. Iako nas je gradonačelnik uputio na Direkciju za građevinsko zemljište, od njih smo dobili odgovore da se povodom ovog obratimo Gradu.

foto: Marina Lopičić

Dragoslav Šumarac

PROMAŠENA INVESTICIJA

Dragoslav Šumarac, profesor Građevinskog fakulteta, bivši ministar građevine i predsednik Inženjerske komore, smatra da je fontana na Slaviji promašena investicija:

- Fontana je loše izgrađena i na pogrešnom je mestu. Ima problem sa senzorima, plavi, ne služi vozačima ni pešacima. To govori o promašenosti same investicije, da ne govorimo o tome da je u to uloženo 1,8 miliona evra dok nam se bolnice raspadaju. A i što kažu ljudi - kakva je to fontana na čiju ivicu ne možeš da sedneš i da ubaciš novčić u nju?

Prava stvar

LEPO I JEFTINO

Pored Ukrajinaca, fontane po razumnim cenama znaju da grade i Kinezi, pa je tako impozantna plešuća LED fontana u Pekingu s podvodnim osvetljenjem koštala samo 800.000 evra, dok su naši susedi u Zagrebu u Radničkoj ulici sagradili fontanu površine 44 kvadratna metra za svega 81.000 evra.

Podsetimo, na svetskom sajtu za elektronsku trgovinu Alibaba može se naći fontana veoma slična beogradskoj za 200.000 evra.

Kurir / Jelena Pronić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Prišli smo bliže fontani na Slaviji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track