BRUKA ZA MEDALJU:  Podigli bistu Tadiji Sondermajeru, a pogrešno napisali ime
Foto: Marina Lopičić

sramota

BRUKA ZA MEDALJU: Podigli bistu Tadiji Sondermajeru, a pogrešno napisali ime

Beograd -

Povodom brojnih jubileja u istoriji srpske avijacije koji se obeležavaju ove godine, pre tri dana je u Beogradu otkrivena bista Tadiji Sondrmajeru (1892-1967) velikom srpskom i jugoslovenskom pilotu i prvom školovanom vazduhoplovnom inženjeru, poljskog porekla.

foto: Marina Lopičić

Cela porodica Sondermajer je za vreme Balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu pokazala veliku hrabrosti u ratu i ljubav za Srbiju, a Tadija je kasnije bio i osnivač i direktoru Aeroputa, čiju je tradiciju nastavila nacionalna aviokompanija Er Srbija.

Bistu u parku na uglu Palmotićeve ulice i Koste Stojanovića otkrili su i na nju položili vence gradonačelnik Siniša Mali, direktor Er Srbije Dane Kondić i direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjana Čizmarov, kao i predstavnici Udruženja linijskih pilota.

foto: Marina Lopičić

Svečanost je prošla u najboljem redu, ali, i autoru biste, i gradonačelniku, i zvanicama je promakao jedan "sitan" detalj - na postolju biste je pogrešno napisano Sondermajerovo ime. Neko je bio jako nemaran, ili jednostavno nije znao da se ime Tadeusz, što je poljska varijanta biblijskog imena Tadej, odnosno Tadija, izgovara kao Tadeuš.

Pošto kod nas još uvek važi Vukovo pravilo "piši kao što govoriš", na postolju je zato trebalo napisati TADEUŠ, a ne TADEUSZ.

Zbog herojske biografije Tadije, odnosno Tadeuša Sondermajera, i cele njegove porodice, ova pravopisna greška je zaista velika bruka i sramota, i za gradsku vlast, ali i za ceo Beograd i Srbiju. Obzirom na gomilu doktorskih titula kojim se diče gradski funkcioneri, i sadašnji i bivši, nadamo se da će se među njima naći i neki koji zna pravopis, i koji će naložiti da se ova skandalozna greška ispravi u što kraćem roku.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Koliko su para građani Srbije dali za Vučićevu kampanju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track