MLADENOVIĆ: Požar na deponiji Vinča uskoro će biti lokalizovan, nema povećanja radioaktivnosti
Foto: Dragan Kadić

Zatrpane dve trećine žarišta

MLADENOVIĆ: Požar na deponiji Vinča uskoro će biti lokalizovan, nema povećanja radioaktivnosti

Beograd -

BEOGRAD - Dve trećine žarišta na deponiji u Vinči je zatrpano, očekuje se da požar uskoro bude potpuno lokalizovan i nema povećanja radioaktivnosti u vazduhu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović. On je rekao da Gradski zavod za javno zdravlje, na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, dnevno izveštava o kvalitetu vazduha i meri više od 200 jedinjenja u vazduhu, saopštio je Beoinfo.

"Zavod vrši merenja na 24 lokacije, a mi smo zbog žalbi gradjana koji žive u blizini deponije, tražili da se meri i na još četiri lokacije. Svi ti izveštaji govore da nema dodatnih zagadjenja i koncentracija preko graničnih vrednosti. Deponija u Vinči nalazi se na velikoj površini, decenijama se tamo taložilo smeće i ovakve rizike smo imali i ranije", rekao je Mladenović.

On je kazao da je ova gradska vlast 2015. godine započela ozbiljan proces uređenja deponije, da se ona sredi, zatvori, kako bi se drugačije i na savremen način upravljalo otpadom.

"Na pragu smo rešenja za ovaj problem. Za manje od mesec dana imamo otvaranje finalnih ponuda za javno-privatno partnerstvo, a investicija je vredna 300 miliona evra", rekao je Mladenović.

On je demantovao glasine da je neko namerno zapalio deponiju navodeći da to nije ni moguće, pošto su žarišta na dvadesetak metara dubine.

( Kurir.rs/Beta/Foto Dragan Kadić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STANOVNICI VINČE I OKOLNIH MESTA NE MOGU DA DIŠU ZBOG SMRADA SA DEPONIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track