(VIDEO) TAJNE ADE CIGANLIJE: Ovako izgleda podvodni svet beogradskog mora na kome se kupa više od 100.000 ljudi
Foto: FOTO Printscreen Youtube

jezero u sva četiri godišnja doba

(VIDEO) TAJNE ADE CIGANLIJE: Ovako izgleda podvodni svet beogradskog mora na kome se kupa više od 100.000 ljudi

Beograd -

BEOGRAD - Gotovo da nema Beograđanina koji se barem jednom nije okupao na Adi Ciganliji, ali je znatno manji broj onih koji su u Savskom jezeru ronili i izbliza posmatrali živi svet koji ga nastanjuje.

Međutim, jedan bračni par odlučio je da celokupnu podvodnu atmosferu Ade zabeleži kamerom i tako napravi snimak koji prikazuje njen izgled tokom svih godišnjih doba i vremenskih prilika.

foto: FOTO Printscreen Youtube

Naime, instruktori plivanja Ivana Orlović Kranjc i njen suprug Janez ronili su Beogradskim morem oko tri godine, napravili brojne foto i video zapise rečnog života, a potom sve to upakovali u kratak film o najvećem otvorenom kupalištu u Srbiji.

- Snimak "Podvodni svet Ade Ciganlije" je autentičan prikaz ovog dela reke. Želja nam je bila da demistifikujemo ustaljenu priču o Adi i uvrežena mišljenja kako onde žive nekakve meduze i čudovišta. Ništa nije fingirano i trudili smo se da snimimo što više različitih vrsta ribe - smuđ, soma, štuku, ali i druge vrste koje ovde obitavaju - kaže Janez Kranjc.

foto: FOTO Printscreen Youtube

Film počinje snimkom Ade iz ptičije perspektive, a potom se fokusira na kadrove ispod nivoa vode, dočaravajući promene koje jezero poprima menjanjem godišnjih doba.

- Svaki period u toku godine bio je specifičan na svoj način. Zimi jeste hladno, ali supruga i ja smo imali dobru opremu i uspeli smo da zabeležimo lepe kadrove pod vodom. Tada je sve u hibernaciji, a voda je dosta čista i providna, vidi se na sedam-osam metara dubine, te je za nas pravo uživanje roniti u zimskom dobu. Ipak, podvlačenje pod led ipak bih preporučio samo onim iskusnijim roniocima - dodaje on.

Stručni konsultant u ovom poduhvatu bio im je hidrobiolog Aleksandar Hegediš, koji već godinama proučava situaciju na rečnom jezeru.

- On nas je uputio u raznolikost vrsta koje žive u savskoj vodi, a poznavanje živog sveta je bilo od ključnog značaja pri snimanju. Tako smo, recimo, pratili kad se koja riba mresti i onda se uputili da je snimimo, jer znamo da tada čuva gnezdo i da nam neće pobeći - ističe Kranjc.

foto: FOTO Printscreen Youtube

Ovaj Pančevac i Beograđanka preko deset godina već uspešno vode ronilački klub "Svet ronjenja", te su slične video sadržaje kreirali širom sveta.

Trogodišnje ispitivanje Savskog jezera rezultovalo je, osim videom, i izložbom od 60 najlepših fotografija postavljenoj na Adi Ciganliji, kao i stučnom brošurom na ovu temu, a sve to kao omaž 60. godišnjici osnivanja javnog preduzeća "Ada Ciganlija".

( Kurir.rs/Blic/Foto Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track