MENJAJU SE VALIDATORI U GSP: Na novim aparatima će biti opcija plaćanja karticom
Foto: Nemanja Pančić

Izmene u gradskom prevozu

MENJAJU SE VALIDATORI U GSP: Na novim aparatima će biti opcija plaćanja karticom

Beograd -

Beograđani su prethodnih dana mogli da zapaze jednu novinu u javnom gradskom prevozu. Naime, u pojedinim autobusima, tramvajima i trolejbusima instalirani su novi, moderniji busplus validatori. Dizajn je blago izmenjen, futuristički.

- Čini mi se kao da radi brže od onih starijih, kod kojih je po nekoliko puta kartica morala da se prisloni i odmakne dok ne uspe da se očita – kaže jedan od putnika.

Kartica se više ne očitava u središnjem polju, već u dnu ekrana, a natpis u donjem levom uglu upućuje na to da će u budućnosti biti još jedan novitet zbog kojeg se i zamenjuju validatori. Uskoro bi konačno trebalo da zaživi već dugo najavljivana mogućnost da se prevoz plaća i platnim karticama (ne svim, samo pojedinim).

Zvaničnih informacija iz firme koja rukovodi sistemom naplate "Busplus", još nema, mada poručuju da će se u narednih nekoliko dana saznati kakve pogodnosti će novi validator ponuditi korisnicima javnog prevoza.

Kada je svojevremeno bio raspisan tender za plaćanje prevoza platnim karticama, najavljivano je da bi karta za jednu vožnju umesto 89 dinara, koliko treba izdvojiti kada se kupuje na trafici, koštala 98 ili 99 dinara. Baš kao što je bilo predviđeno i da banka koja pobedi na tenderu (njeno ime će se naći u desnom donjem delu aparata) mora da investira u nadogradnju, odnosno više od 7.300 validatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track