KURIR TV SA VRELOG BEOGRADSKOG ASFALTA: Srbiju topi crveni meteoalarm, a evo kako je na najkritičnijim gradskim lokacijama
Foto: Kurir

Naša ekipa posetila Hitnu pomoć, autobus gSP i Adu Ciganliju

KURIR TV SA VRELOG BEOGRADSKOG ASFALTA: Srbiju topi crveni meteoalarm, a evo kako je na najkritičnijim gradskim lokacijama

Beograd -

BEOGRAD - Crveni meteoalarm već dva dana je na snazi u Srbiji, a ekipa Kurir TV je odlučila da poseti tri najkritičnije lokacije u glavnom gradu za vreme tropskih vrelina - Hitnu pomoć, gradski autobus i Adu Ciganliju.

U Srbiji je i danas pretežno sunčano i veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 34 do 39 stepeni, dok se za vikend lokalno očekuje i oko 41 stepen.

Prema aktuelnim podacima RHMZ i merenjima u podne, temperatura u prestonici iznosi 36 stepeni, mada je subjektivni osećaj na gradskom asfaltu i pod suncem sigurno desetak stepeni viši.

Lekar Vladimir Simić iz beogradske Hitne pomoći za Kurir TV naveo je da najviše poziva beleže na javnim mestima, gde je intervencija neophodna, a najugroženiji su hronični pacijenti i stariji sugrađani.

foto: KurirTV

"Apelujemo na sve da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 9 do 18 časova, a preventiva u vidu šešira, kačketa i kreme za sunčanje je neophodna. Podrazumeva se i unos veće količine vode i laganija ishrana. Mi smo tu u službi građana svih 365 dana u godini i posao ne sme da trpi ni kada su tropske vrućine. Savet građanima je da koriste redovnu propisanu terapiju i da je nikako ne menjaju na svoju ruku i bez konsultacije sa lekarima", objasnio je dr Simić.

Naš kolega Zvonko Ninkov javio se iz autobusa broj 43 u neposrednoj blizini Koteža, a njegova mokra košulja najbolje objašnjava kako je voziti se neklimatizovanim javnim gradskim prevozom.

foto: KurirTV

"Ni otvoreni prozori ne mogu mnogo da pomognu, a subjektivni osećaj unutra u autobusu je barem 46 stepeni. Nije saobraćajni špic, pa nema još mnogo ljudi. Na ulici je trenutno samo onaj ko mora", preneo je naš novinar atmosferu iz autobusa GSP, a putnici su mu se požalili da je utisak da je u vozilu gore nego napolju.

foto: KurirTV

Kolega Vladimir Đorđević se uključio uživo sa beogradskog kupališta - Ade Ciganlije, duhovito primetivši da je i tamo "kao u rerni".

foto: KurirTV

"I dok su se neki sklonili u hlad uz knjigu, pojedini sugrađani su kao zaštitu od sunca koristili kišobrane. Ali i ovde je bolje nego u lavoru. Čim završite posao, pravac ovamo, a i ja odoh da se kupam", odjavio se Vladimir.

foto: KurirTV

(Kurir.rs/Foto: Kurir)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Sahara, a u Srbiji! 9 saveta kako da preživite visoke temperature

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track