MEŠTANI BARAJEVA NA +40 I DALJE BEZ VODE: Kupaju se u burićima, a cisternu čekaju kao dolazak mesije
Foto: Privatna Arhiva

nemilosrdna žega

MEŠTANI BARAJEVA NA +40 I DALJE BEZ VODE: Kupaju se u burićima, a cisternu čekaju kao dolazak mesije

Beograd -

BARAJEVO - Muke meštana beogradske opštine Barajevo sa vodom traju već punih mesec dana. Restrikcije su i dalje na snazi, a agonija sa vodom se nastavlja, do kad to niko ne zna.

Tako članovi porodice Mandić iz naselja Stražarija u Barajevu danima su bez vode, a kako kažu, deca se kupaju u kofama i burićima.

- Ovog leta često smo bez vode. Kad padne kiša, puste je, kad prestane, ponovo je nemamo. Dete mi je bolesno, ima temperaturu, a nemam gde da ga istuširam i rashladim. Kupamo se u kofama i burićima. Pre dva meseca uveli su novu vodovodnu mrežu i od tada imamo problem s vodom - priča Ivana Mandić iz Barajeva.

foto: Čitalac Kurira/Ivana Mandić

Jovana M. (33) iz naselja Gaj kaže da od početka leta voda svaki dan nestaje, ali da je sada najgore.

- Malo-malo pa isključe! Živim s dvoje dece i mužem, snalazimo se za vodu kako umemo. Strašno je živeti u ovakvim uslovima na temperaturi od 45 stepeni - priča Jovana.

Prema njenim rečima, u njihovom naselju postavljena je samo jedna cisterna za vodu.

foto: Čitalac Kurira/Ivana Mandić

Da je cisterna sa vodom veoma dragocena u Barajevu svedoči i neobičan događaj čiji akteri su bili deca starosti od 5 do 18 godina.

Naime dečaci su 9. jula ove godine blokirali cisternu sa vodom, kad je stigla u naselje Srednji kraj u Barajevu. Deca su odmah otvorila česme na cisterni kako bi se posle više dana okupali.

Vozač cisterne je bio zatečen prizorom koji nije mogao da spreči. Deca su se kupala ispod česme u gaćama na sred ulice hladnom vodom. Pridružila im se i jedna majka koja je iskoristila situaciju i oprala kosu.

Meštani Barajeva i okoline tačnije Stražarija, Srednji kraj danima nisu imali vodu. Oni i dalje od gradskog vodovoda stalno dobijaju lažne informacije o dolasku vode.

foto: Čitalac Kurira/Ivana Mandić

- Ovakvu situaciju sanbdevanja vodom ne pamtimo od devedesetih godina. Važno je da su beogradske fontane i bazeni puni, a ova deca i meštani nemaju osnovovno sredstvo za život. Predložila bi vladi i čelnicima da ugrade tuševe na cisterne pošto su očigledno rešili da nas liše normalnog života i vrate u 16 vek. Ponosna sam kao majka na decu koja su se snašla u ovakvoj situaciji. Stidim se države u kojoj ova deca odrastaju i vlade koja je očigledno nesposobna da nam obezbedi osnovno sredstvo za zdrav i normalan život, ikao je 21 vek, kaže za Kurir Marijana Janković.

(Kurir.rs/Foto Privatna arhiva/Čitaoci Kurira)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Gori i nebo i zemlja! Temperature preko 40 °C! Evo kada nas očekuje osveženje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track