Najnovije vesti

MAKIŠ: Počinju radovi na bunaru RB 7
Foto: Beoinfo

Vrednost 108 miliona dinara

MAKIŠ: Počinju radovi na bunaru RB 7

Beograd

BEOGRAD - Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda počinje radove na sanaciji još jednog bunara - RB 7, u Makišu, a vrednost radova je 108 miliona dinara, saopštila je Direkcija.

Kako navode, plan je da radovi na sanaciji bunara budu završeni do proleća sledeće godine.

Sanacija bunara, objašnjavaju, obuhvata ugradnju novih horizontalnih drenova na dubini od oko 25 metara radi povećanja "izdašnosti bunara", odnosno, dobijanja većih količina podzemnih voda za dalju proizvodnju.

"Biće ugrađeno šest novih drenova, svaki dužine 50 metara, čime će se značajno povećati kapacitet bunara. Osim ugradnje novih drenova biće izvršeno i uređenje bunarske kućice u kojoj se nalazi hidromašinska i elektro oprema", poručuju iz Direkcije.

Podsećaju da je bunar - RB 7 u Makišu pušten je u rad 1978. godine sa osam utisnutih drenova te da su na bunaru izvršene dve regeneracije drenova, 1985. i 1995. godine, a tokom ove druge "popravke", kažu, utvrđeno je loše stanje na tri drena i oni su morali da budu blindirani. "Nova inspekcija iz 2001. godine je utvrdila loše stanje još jednog drena, te je i on blindiran, posle čega se kapacitet bunara sve više smanjivao do današnjeg kapaciteta od 15 litara vode u sekundi", objašnjavaju u Direkciji.

Beogradsko vodoizvorište je, ističu, od neprocenjivog značaja za vodosnabdevanje grada, a Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda investirala je do sada, napominju, oko 12 miliona evra u opremanje i sanaciju preko 30 bunara na području glavnog grada.

Kako se zaključuje u saopštenju, nastavak finansiranja sanacije i revitalizacije bunara biće jedan od prioriteta Direkcije, s obzirom da je reč, kažu, o strateški bitnim objektima na kojima je neophodno zaustaviti dalji pad eksploatacije podzemnih voda i kroz regeneraciju povećati kapacitet postojecih bunara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beoinfo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Gašić pravi Gestapo od BIA, zapošljavaće koga hoće!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...