Najnovije vesti

ZAŠTO SU PRVO NAPRAVILI FONTANU A SADA REKONSTRUIŠU SLAVIJU? Ekonomisti imaju odgovor, i neće vam se svideti!
Foto: Nebojša Mandić

Ekonomisti ne vide procvat privrede

ZAŠTO SU PRVO NAPRAVILI FONTANU A SADA REKONSTRUIŠU SLAVIJU? Ekonomisti imaju odgovor, i neće vam se svideti!

Beograd

U ukupnim investicijama najviše su podbacila ulaganja domaćih privrednika, ali i strane investicije, koje su veće samo za dva odsto

Projektovani rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji od tri odsto neće biti ostvaren i biće dobro ako bude i dva odsto, rekao je juče saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Stojan Stamenković.

On je na predstavljanju novog broja MAT rekao da je prerađivačka industrija, koja je u prvoj polovini godine rasla po visokim stopama, počela u julu da pada i skoro stagnira.

- Usporenju rasta prerađivačke industrije najviše je doprineo pad u proizvodnji motornih vozila i prikolica, prehrambenoj industriji, naročito proizvodnji mesa, proizvodnji naftnih derivata i nemetalnih minerala, odnosno cementa - rekao je Stamenković.

Dodao je da su privredni rast usporile i slabe investicije, koje su u prvom polugodištu realno veće samo za dva odsto.

Za brži privredni rast, prema njegovim rečima, neophodno je da investicije čine 25 odsto BDP, od čega inostrane treba da iznose oko 30 odsto.

Padu investicija, kako je rekao Stamenković, doprineli su izbori za predsednika države, pa je moguće da će se u drugom delu godine stanje popraviti.

- U ukupnim investicijama najviše su podbacila ulaganja domaćih privrednika - rekao je Stamenković.

Dodao je da je i u građevinarstvu registrovan pad u prvom polugođu za oko tri odsto i da se jedino gradi u Beogradu, ali da nije siguran da je to velika podrška rastu BDP.

- Prvo se izgradi velelepna fontana na Slaviji, a onda se raskopa da bi se uredio trg. Govori se da će se rekonstruisati fontana na Trgu Nikole Pašića i da će biti okrugla umesto duguljasta. Osim što ti radovi stvaraju troškove, nisam siguran ni da im je redosled dobar - rekao je Stamenković.

Dodao je da se građevinska industrija verovatno seli u sivu zonu i da radovi kasne.

foto: Beta

Miladin Kovačević

POVREMENO I NEFORMALNO ZAPOSLENI

Saradnik MAT Miladin Kovačević rekao je da Međunarodni monetarni fond preporučuje Srbiji smanjenje nenaplativih kredita i strukturne reforme kako bi se povećale investicije kao preduslov za podizanje stope privrednog rasta.

Na pitanje kolika je stopa nezaposlenosti u Srbiji, Kovačević je rekao da je 11,8 odsto mereno evropskim kriterijumima, što znači da su u zaposlene uračunati i oni na privremenim i povremenim poslovima, kao i neformalno zaposleni.

Dodao je da Republički zavod za statistiku nije istraživao kolika bi stopa nezaposlenosti bila kad bi se isključili evropski kriterijumi, dakle povremeno i neformalno zaposleni.

Kurir / E.K.

Foto: Nebojša Mandić, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal i sramota! Premijerka kosovske Srbe nazvala manjinom!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...