(KURIR TV) Protest roditelja u OŠ Svetozar Miletić u Zemunu zbog smene direktora
Foto: Marina Lopičić

Nastava u prekidu

(KURIR TV) Protest roditelja u OŠ Svetozar Miletić u Zemunu zbog smene direktora

Beograd -

Osim đaka prvaka, učenici viših razreda osnovne škole "Svetozar Miletić" u beogradskoj opštini Zemun iz protesta ne idu u školu. Naime, đaci i roditelji su i 1. septembra protestovali, jer je ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta doneo rešenje o razrešenju direktora škole Miroljuba Mosurovića.

U rešenju ministra prosvete o smeni direktora se navodi da je nezakonito primao u radni odnos kadrove koji nemaju potreban nivo stručne spreme, da je broj učenika u razredima veći od propisanog zakonom, da škola nema plan stručnog usavršavanja zaposlenih, kao i da sednicama školskog odbora ne prisustvuju predstavnici sindikata i učeničkog parlamenta i dr.

Ipak, roditelji misle da iza razrešenja stoji politika, tj. odbijanje direktora da se politički angažuje.

Ipak, roditelji misle da iza razrešenja stoji politika, tj. odbijanje direktora da se politički angažuje.

Roditelji ne delaju u okvitru ovog protesta kao deo bilo koje politicke stranke vec kao kao zabrinuti roditelji koji zele da odrze stabilnost skole koja je dobila najvisu ocenu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, rekla je jedna majka učenika u ime Saveta roditelja. Kako je dodala, budući da deca ne idu na nastavu, roditelji i zaposleni su razmenili lekcije koje su u planu i programu i sa decom rade kod kuće, po principu učenja na daljinu.

Nastavnica engleskog jezika Gordana Srećković obratila se okupljenima rečima da su zaposleni u ovoj školi "ponosni što su deo kolektiva u kojem je Ljuba na čelu".

"U ime zaposlenih demantujem navode o politizaciji protesta povodom razresenja direktora Miroljuba Mosurovića. Nismo ni pod kakvim okriljem ili pritiskom bilo koje od stranaka na političkoj sceni. Nama kolege kažu "lako je vama u 'Miletiću' kad imate Ljubu za direktora".

Slušali smo komentare o uspesima koje su postizali naši đaci i o uslovima u kojima radimo. I sada se pitamo kome je u interesu da ova škola bude dovedena u ovakvu situaciju, a jedna je od škola koja beleži najbolje rezultete u Srbiji, rekla je Gordana Srećković u ime kolektiva škole. Ona je podsetila i da je danas u 13.30 sati republička inspekcija nenajavljeno došla u školu.

S obzirom na to da ne postoji rukovodeći organ, zaposleni su odlučili da inspekciji ne dozvole uvid u dokumenta koja su tražili, rekla je ona, što su okupljeni podržali velikim aplauzom, uz poklike "Ne damo Ljubu". Na kupu je govorio i nastavnik srpskog jezika Dragan Marković. "Broj ljudi okupljenih večeras ovde u dvorištu mi govori da sve što smo radili u ovoj školi nismo radili uzaludno.

Ispred zaposlenih samo želim da ponovim naš stav da je danas na sastanku sindikata zaposlenih od 69 prisutnih, 68 su odbili odluku da Miloš Gačić bude imenovan za v.d. direktora, dok je jedan bio uzdržan. Takođe odluka koja je jednoglasno donesena na sastanku je daniko ne želi da se prihvati ove uloge u Školskom odboru, zato što stvari ne stoje kako treba, rekao je Marković.

Predstavnici roditelja najavili su da će narednih dana biti održan i koncert u školskom dvorištu i da će među izvođačima biti i "Beogradski sindikat".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track