ŠTRAJK RADNIKA U CENTRU PRESTONICE: Beograđani taoci državnog tajkuna
Foto: Dado Đilas

Građevinci obustavili radove

ŠTRAJK RADNIKA U CENTRU PRESTONICE: Beograđani taoci državnog tajkuna

Beograd -

Radnici građevinske firme „Ratko Mitrović“ napustili gradilišta na Slaviji i u Ruzveltovoj jer im gazda duguje plate, što će uticati na tempo završetka radova

Oko 300 radnika građevinske firme „Ratko Mitrović Niskogradnja“ nastavilo je i juče, drugi dan, štrajk jer vlasnik Branko Miljković nije isplatio tri zaostale zarade iz 2012. godine, najveći deo plate iz februara i julsku platu za oko 70 odsto zaposlenih, kažu predstavnici sindikata ovog preduzeća.

Radnici „Niskogradnje“, angažovani na obnovi Slavije i Ruzveltove ulice, počeli su prekjuče štrajk zbog neisplaćenih zarada, što će, po svemu sudeći, uticati na tempo završetka radova, a time i produžiti agoniju Beograđana, koji se jedva probijaju po izrovanim ulicama.

foto: Printscreen

Povukli se u pogone

Naime, ova dva gradilišta su među najvećima u Beogradu, a radovi, čiji deo obavlja i ovo preduzeće, vredni su oko 20 miliona evra. Inače, firma čiji je vlasnik Branko Miljković za državu obavlja brojne građevinske poslove. Radnici „Ratka Mitrovića“ su juče došli na svoja radna mesta i nastavili štrajk, a onda su se oko podneva povukli u pogone preduzeća u Surčinu. Ipak, na Slaviji su juče mogle da se vide mašine ovog preduzeća kako rade.

Mile Čolić, predsednik Samostalnog sindikata „Ratka Mitrovića“, rekao je za Kurir da je posle štrajka u ponedeljak vlasnik uplatio julsku zaradu, ali samo delu zaposlenih, za njih oko 30 odsto.

foto: Dado Đilas

Zamazao oči

- Mislili su da tako ugase požar, ali štrajk je nastavljen i juče! I dalje nam se duguje najveći deo februarske plate, tri zarade za 2012. godinu, za oktobar, novembar i decembar, julska plata za većinu radnika. Nismo dobili ni prevoz, topli obrok, terenske dodatke, a radili smo na tropskim vrućinama ne samo u Beogradu nego i u celoj Srbiji - ističe Čolić.

On ističe da „Ratko Mitrović Niskogradnja“ izvodi radove na mostu u Ljuboviji, deonici puta kod Užičke Požege, Koridoru 11. Svuda je ista situacija, dodaje on, osim u upravi, tamo mučenici ne smeju da se pobune.

foto: Dado Đilas

- Ti poslovi su vredni milione evra! Gde je taj novac?! Pitali smo Ministarstvo građevine, rekli su nam da su sve platili vlasniku, i Grad je sve platio za radove. Čujemo da je Ministarstvo poslalo kontrolu u centralu firme, pa je danas tamo panika - navodi on. Čolić kaže da na gradilištima u Ruzveltovoj i na Slaviji rade i druge firme i da njihovi radnici dobijaju plate na vreme. U firmi „MBA Miljković“, u čijem sastavu je „Ratko Mitrović Niskogradnja“, juče nismo mogli da dobijemo komentar.

OŠTRO Arhitekta Bojan Kovačević o urbanističkom haosu u gradu

BEOGRAD SE GRADI BEZ ZDRAVE PAMETI

Bojan Kovačević, predsednik Akademije arhitekture, oštro je kritikovao urbanistička i građevinska rešenja u Beogradu, izjavivši da će nas budući naraštaji pamtiti po „jeftinoj, skoro narkomanskoj, rasprodaji porodičnog nakita i ikona, ako shvatimo da je grad jedna vrsta porodice u kojoj odrastamo i da nemamo drugu“.

- Dižemo grdobe na nekoliko gradskih adresa koje ni neki novi Transformersi ne bi uspeli da demontiraju, sa svom svojom žestinom. Sada je u Beogradu veliki problem to što strani arhitekti ulaze na ovo tržište, preko investitora, kao pijan čovek u cvećnjak, napamet gazeći gde se ne sme. Zamislite samo izjavu onog grčkog Amerikanca koji je uradio nacrt glavne kule u Beogradu na vodi, od skoro 200 metara visine, da nikad nije bio u Beogradu, ali će doći i prilagoditi svoj projekat gradu! I to naši mediji prenose. I nikom ništa. Beograd sada potpuno neartikulisano, po parcijalnim logikama, krčmi prostorne resurse, preskačući i istoriju i zdravu pamet - napisao je Kovačević u tekstu koji je objavio na svom Fejsbuk profilu, a koji je prvo bio napisan kao intervju za Politiku, koja je zatim odbila da ga objavi.

Ministarka obećala kontrolu

ŠTA RADI INSPEKCIJA RADA

foto: Fonet

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je prekjuče da će njeno Ministarstvo proveriti da li su radnicima redovno uplaćivani porezi i doprinosi. - Inspekcija rada mora da proveri da li su isplaćene plate. Ono što ovo ministarstvo može jeste da se pogledaju „bele“ i „crne“ liste, da li se plaćaju porezi i doprinosi - poručila je ministarka.

Juče se nije oglasila ni ona ni Inspekcija rada.

ŠTA SVE RADI „MBA MILJKOVIĆ“ ZA DRŽAVU

- Brankov most

- Slavija - Bulevar oslobođenja

- Ruzveltova ulica

- Tunel Straževica

- Most kod tunel Straževica

- Petlja Hipodrom

- Most na Adi

- Rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe

- Petlja Batajnica

- Petlja Novi Beograd

- Pančevački most

- Autokomanda

- Rehabilitacija auto-puta kroz Beograd

- Aerodrom „Nikola Tesla“

- Rekonstrukcija pruge

- Rekonstrukcija železničke stanice „Rakovica“

- Rekonstrukcija Tašmajdana

Ekipa Kurira/Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Radnik tera građanina od fontane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja