PAPRENA PRERANA DEKORACIJA BEOGRADA: Sumnjiv tender za novogodišnju rasvetu
Foto: Dragan Kadić

RASIPNIŠTVO

PAPRENA PRERANA DEKORACIJA BEOGRADA: Sumnjiv tender za novogodišnju rasvetu

Beograd -

„Javno osvetljenje“ u tenderskoj dokumentaciji tražilo ulične ukrase kakve ima jedino kompanija „Kip lajt“

U Beogradu se već, iako je jesen tek zakucala na vrata, postavlja novogodišnja rasveta, a tender za nabavku ukrasa i dekoracije, u vrednosti od 203.934.000 dinara, i ove godine je namešten za firmu „Kip lajt“, tvrdi portal Pištaljka.

foto: Damir Dervišagić

Novogodišnja dekoracija postavljena je puna tri meseca pre praznika, a da stvar bude gora, JKP „Javno osvetljenje“ iz Beograda će za svetleće jelke, figure Deda Mraza i lampione izdvojiti čak 66 miliona dinara više nego prethodne godine. Naime, ovo beogradsko komunalno preduzeće je još 14. jula raspisalo konkurs za javnu nabavku opreme za svečano osvetljenje Beograda. Međutim, u konkursnoj dokumentaciji oni su, kako piše Pištaljka, favorizovali grčkog proizvođača „Fotodijastasija“ i distributera ove firme „Kip lajt“ tako što su, dostavivši crteže, tražili ukrase kakve ima samo „Fotodijastasi“.

Jelke sa zvezdicom

- Na ovaj način je JKP „Javno osvetljenje“ i ove godine praktično isključilo iz trke potencijalnu konkurenciju firmi „Kip lajt“, koja je jedini distributer grčkog proizvođača za Srbiju - navodi Pištaljka i dodaje da crteži stilizovanih jelki sa zvezdom i drugih dekoracija za bandere deluju kao da su kopirani iz kataloga grčke firme.

Iako su se na ovaj tender javile dve firme, ponuda kompanije „Stars ltd.“ odbačena je jer, kako je obrazloženo, nisu dostavili svu potrebnu dokumentaciju. Posao je, očekivano, dobila firma „Kip lajt“, s kojom je 26. septembra i sklopljen ugovor u vrednosti od vrtoglavih 169.945.000 dinara bez PDV, odnosno 203.934.000 dinara sa uračunatim porezom. Sličan scenario odigrao se i prošle godine, kad je JKP „Javno osvetljenje“ raspisalo tender u kojem je priložilo fotografije identične kataloškim slikama „Fotodijastasija“. Vrednost tog ugovora sa PDV je bila 143.899.176 dinara.

Ivan Ninić iz NVO Centar za vladavinu prava kaže da nema sumnje da se i ove godine radi o nameštenom tenderu.

foto: Kurir

Izvlačenje novca

- Evidentno je da su kriterijumi javnog poziva usklađeni s ponudom konkretne firme. Problem je što je sudska praksa nedovoljno razvijena i ažurna kad su u pitanju namešteni tenderi. Razlog tome je što su takvi tenderi često povezani s političkim interesima, a novac koji se izvlači na taj način se koristi za finansiranje političkih stranaka - kaže Ninić i dodaje da je postavka ukrasa tri meseca pre praznika povezana s predstojećim izborima u Beogradu i da „za cilj ima da stvori iluziju da u prestonici teče med i mleko“.

U Gradskoj upravi Beograda, JKP „Javno osvetljenje“, kao ni u kompaniji „Kip lajt“ juče nismo dobili odgovore na pitanja koja smo im uputili ovim povodom.

„Kip lajt“ će i održavati rasvetu

JOŠ 20 MILIONA ZA REPARACIJU UKRASA

JKP „Javno osvetljenje“ u avgustu je raspisalo nabavku i za usluge reparacije novogodišnje rasvete. I na ovom tenderu pobedila je kompanija „Kip lajt“. Vrednost ovog ugovora je 20.989.056 dinara, a „Kip lajt“ je jedina firma koja je dostavila ponudu.

foto: Fonet

Dodatni troškovi

KOLIKO ĆE TEK KOŠTATI STRUJA

Inače, novogodišnja rasveta 2015. godine uključena je sredinom decembra, a prošle godine zasijala je u novembru. Za četiri meseca, koliko je 2016. bila uključena, za struju je potrošeno preko dva miliona dinara, pa ostaje pitanje koliko će nas ova dekoracija prestonice koštati ove godine.

- Nejasno je i zašto se nabavljaju novi ukrasi, a ne koriste oni od prošle godine. Sve ovo upućuje na nezakonito postupanje, a tenderi se iz godine u godinu nameštaju jer uporno izostaju reakcije Uprave za javne nabavke, sudova i javnosti - ističe Dragan Dobrašinović iz NVO Koalicija za nadzor javnih finansija.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Fonet, Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track