ZAŠTITNICA BEOGRAĐANA POMAŽE PETROVIĆIMA: Traga se za trajnim stambenim rešenjem za iseljenu porodicu
Foto: Printscreen/Kurir TV

pomoć

ZAŠTITNICA BEOGRAĐANA POMAŽE PETROVIĆIMA: Traga se za trajnim stambenim rešenjem za iseljenu porodicu

Beograd -

Zaštitnica građana grada Beograda Katarina Žeželj saopštila je da će aktivno učestvovati u pokušaju pronalaženja dugoročnijeg i trajnog rešavanja stambenog pitanja Dobrile Petrović koja je iseljena iz stana iz Njegoševe ulice u Beogradu pre nekoliko dana.

Zaštitnica je saopštenje uputila posle sastanka sa Dobrilom Petrović koja ju je upoznala sa postupkom i ostavila joj deo dokumentacije iz sudskog postupka koji je doveo do iseljenja.

Dobrila Petrović i njena ćerka Snežana sa dvoje maloletne dece od 5 godina i 11 meseci u četvrtak uveče su prinudno iseljeni iz stana u Njegoševoj ulici u Beogradu. Radi se o takozvanim "zaštićenim stanarima". Oni su stan dobili na korišćenje, ali je u postupku restitucije vraćen starim vlasnicima. Zaštitnica građana vidi mogućnost konstruktivnog učešća lokalne samouprave u tom i mogućim sličnim budućim slučajevima bez, kako je navedeno, upuštanja u ocenu zakonitosti rada pravosudnih organa i uz puno poštovanje obavezujućeg dejstva pravosnažnih sudskih odluka.

"Nadležne organizacione jedinice Gradske uprave, ali i javna preduzeća koja mogu doprineti rešenju, imaju pravni okvir za postupanje u ovom i sličnim slučajevima, a imaju i ljudsku moralnu obavezu da zakonom predviđeno postupanje sprovedu u najkraćem roku i na najefikasniji način. Ne postoji ozbiljniji zadatak nijedne administracije od pronalaženja sigurnog i bezbednog doma za petogodišnju devojčicu i desetomesečnog dečaka", piše u saopštenju.

Zaštitnik građana očekuje od nadležnih u republičkih i gradskih organa da se pronađe sistemsko i zakonsko rešenje i ustanove procedura i dobra praksa kako se ostale porodice kojih ima više stotina u Srbiji, a koje se nalaze u istoj situaciji kao porodica Petrović, ne bi našle na ulici. ; Navedeno je da će u narednom periodu zaštitnik građana inicirati sastanak nadležnih kako bi se ujednačila pravna praksa u slučajevima poput tog. Takođe, sa problemom će biti upoznat i zaštitnik građana Srbije pošto tu vrstu problema nemaju samo građani Beograda.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Printscreen Kurir TV

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Iseljavanje: Deca odlaze kod rođaka i prijatelja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track